31 de gen. 2014

El 4 de febrer


Un dia de finals del mes de gener del 1714, els recaptadors de Felip V anaren a Sant Hipòlit de Voltregà i d'altres viles de zona per a cobrar-hi les contribucions. Els vilatans, armats, s'enfrontaren als borbònics i, quan el 3 de febrer va arribar a La Gleva el capità Juan de Casanova amb un esquadró de cavalleria, va reunir fins a 1.200 vilatans dels pobles dels voltants per formar sometents i preparar la defensa contra l'esperada ofensiva borbònica.

Efectivament, les tropes del comte de Montemar van tallar els camins i van atacar. El capità Casanova i la cavalleria van donar temps a que la majoria dels vilatans fugissin cap a la muntanyes i només restaren a la vila 120 homes amb el capità Cararac. Aquests es van fer forts al pla del santuari de La Gleva, però el dia 4 Cararac és mort d’un tret i el rector de Sant Hipòlit i el capellà de La Gleva van negociar la rendició dels vilatans garantint la seva seguretat.
Les tropes borbòniques van trair la paraula donada i entre 100 i 120 vilatans van ser degollats. Poc després, en venjança, les tropes catalanes van assassinar un grup de presos que eren conduits a Cardona.
Un altre 4 de febrer, el del 1939, un avanç en tots els fronts de les tropes franquistes, va significar la seva entrada i la fi de la Guerra Civil a diferents pobles de la comarca d'Osona com Manlleu o Torelló. També va significar l’exili per un nombre important de vilatans de les nostres contrades.
Aquí hi ha una completa informació sobre els Fets de la Gleva i referent al 4 de febrer de 1939 a Torelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada