9 d’abr. 2020

Consells saludables

A ebiblio hi ha molta documentació sobre dietètica, salut i prevenció que podeu consultar online. Per fer boca, aquí teniu, breument, uns consells per reforçar el vostre cos, augmentar les vostres defenses i protegir-vos el millor possible.

El més bàsic és protegir-se i la manera més eficaç de fer-ho és seguir les mesures de protecció que, recordem, són consells d’higiene lògica a aplicar diàriament. Respecteu les normes de confinament, renteu-vos les mans regularment amb sabó o utilitzeu una solució o gel hidroalcohòlic.

El primer pas per la immunitat són les nostres pròpies barreres, que inclouen la nostra pell i la nostra microbiota intestinal. Una membrana intestinal porosa o una flora intestinal alterada pel consum de massa carn, alcohol, sucre, edulcorants, tòxics i pesticides (inclosos en alguns aliments) o determinats fàrmacs (antiinflamatoris, antibiòtics, antiàcids...) debiliten les nostres defenses i, per tant, el nostre sistema immunològic. Fibres, plantes, vitamina D, omega-3 o fins i tot el zinc són alguns exemples d’aliments o nutrients essencials per a la qualitat de la barrera de la nostra microbiota intestinal.

Una bona manera és potenciar la immunitat des del plat a taula. El sistema immunològic és un dels sistemes més complexos del cos i aquests són els nutrients necessaris pel seu bon funcionament:

Vitamina D: equilibra el sistema immune. Està present en petites quantitats en determinats aliments (peix, mantega, ous, etc.), però l’exposició al sol és necessària per a la seva producció. Durant aquest període a casa, no dubteu a sortir un moment a la vostra terrassa o balcó si en teniu. Si això és del tot impossible podeu prendre complements alimentaris (2000 UI per dia mínim).

Vitamina C: present de forma natural en espinacs crus, verdures crues, fruites vermelles, cítrics i kiwi. Un suplement dietètic d’atzerola pot ser útil si no podeu obtenir tots els aliments necessaris (200 mg de vitamina C al dia).

Vitamina A: participa en la producció de glòbuls blancs, equilibra la immunitat i manté la integritat de les nostres defenses. Cerqueu provitamina A en plantes de colors i vitamina A en ous, fetge de bacallà o carns d’òrgans i vísceres.

Vitamines B: són un grup de 8 vitamines que augmenten els anticossos i són presents en cereals sencers, verdures, llavors o, com la B12 en aliments d’origen animal.

Zinc: activa la maduració de les nostres cèl·lules immunes i és essencial per a la integritat de les nostres barreres. Trobeu-lo a la carn, l’ànec, les llavors o els lactis.

No podem descuidar la feina que fan els antioxidants. El fet d’oxidar-se perquè patim una manca d’antioxidants debilita les nostres defenses i, per tant, ajuda a que els virus siguin més patògens. La vitamina E, la vitamina C, el zinc, el coure, el seleni o els polifenols formen part de l’arsenal antioxidant bàsic que és important controlar i no descuidar. Llavors, fruits secs, bons olis verges extra, llenties, te verd, xocolata molt negra, baies, fruites i verdures, peix...

El menjar és certament important, però no oblidem que augmentar la vostra immunitat també significa no fumar, dormir bé i mantenir-se tranquil mentre gestioneu l’estrès. Aquest últim és un gran destructor de la immunitat, perquè quan l’estrès es dóna en petits episodis, ens permet controlar les situacions i respondre davant elles de la millor manera possible. Per tant, l'estrès no és dolent. L'estrès es converteix en una cosa negativa quan és massa intens i es perllonga en el temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada