19 de nov. 2013

Els deu manaments de l'excursionista


El 26 de novembre de 1876, un jove de 20 anys, Josep Fiter i alguns amics van crear una associació excursionista. Durant anys, l’entitat va tenir una doble vessant cultural i esportiva que actuaven separadament. Personatges clau de la cultura catalana com Guimerà, Verdaguer, Utrillo o Rusiñol hi van participar.

El 1891, les dues branques, l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques i l’Associació d'Excursions Catalana es van fusionar en el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que l’any següent participaria de forma activa en la redacció de les “Bases de Manresa”.

El 1891 també comença l'edició mensual del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, sota la direcció de Francesc Carreras i Candi, en les pàgines dels quals es posa de manifest la gran tasca de l'excursionisme com a missió i com a suplència cultural i científica. A més del Butlletí, el Centre ha mantingut sempre una activitat editora important, especialment de llibres d'excursionisme, geologia i botànica, amb més de 400 títols publicats.

Va ser en el butlletí del CEC d’agost del 1934 que es van publicar els “deu manaments de l’excursionista”, obra d’Alois Franz Trenker, un alpinista, arquitecte, actor i director de cinema més conegut com Lluís Trenker. 

Aquí teniu Els deu manaments de l'excursionista i la resta d'aquell butlletí de 1934. I a tall d'exemple de l'obra de Lluís Trenker podeu veure Der Berg ruft, un film alemany del 1938, que il·lustra, amb un to de propaganda anti-anglesa, la competència entre Jean-Antoine Carrel i Edward Whymper durant la primera ascensió al Cerví o Matterhorn l’any 1865. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada