10 de des. 2013

Dia dels Drets Humans & Nelson Mandela

Nelson Mandela i els drets humans junts per sempre. O no hem de veure com un darrer homenatge a qui tant  ha fet per la igualtat de les persones i els seus drets que el seu funeral sigui un 10 de desembre? 

El 10 de desembre es celebra el dia dels drets humans i, com sol passar en aquests casos, es celebra per recordar que hi ha molts llocs on no es respecten ni tan sols els més bàsics.

La Declaració Universal dels Drets Humans i posteriors tractats internacionals estableixen que els drets humans són universals, indivisibles i interdependents. Hi ha qui pensa que és impossible establir uns drets universals per a totes les cultures del món. L'any 1981, l'Organització per a la Unitat Africana, proclamà la Carta Africana de Drets Humans i dels Pobles, que recull principis de la Declaració Universal dels Drets Humans i en recull de nous, com el deure d'eliminar totes les formes de dominació estrangera.

La cultura islàmica ha recollit crítiques a la Declaració Universal dels Drets Humans, per ser una interpretació de la tradició judeo-cristiana en contradicció amb la tradició islàmica. Alguns països asiàtics consideren que els valors orientals i els occidentals son força diferents.
La idea del liberalisme (llibertats individuals i els drets civils i polítics) es contraposà a les idees marxistes (drets socials, econòmics i culturals)

Sovint els Drets Humans han estat també ignorats en favor de l'anomenada Seguretat Nacional. La mateixa ONU ha reconegut de vegades que alguns Drets Humans poden ser obviats o limitats de forma transitòria en casos greus d'emergència nacional. Aquest no son mai els drets bàsics com el dret a la vida o a no ser torturat,

És important diferenciar i no confondre els drets humans amb els drets constitucionals. Encara que generalment els drets humans se solen recollir dins els drets constitucionals, no sempre coincideixen. Per determinar quins drets són "constitucionals" n'hi ha prou de recórrer al catàleg de drets reconeguts per les constitucions polítiques dels Estats; el concepte de "drets humans" pertany més aviat a l'àmbit de la Filosofia del Dret.

Aquí podeu trobar la Declaració Universal dels Drets Humans i més informació sobre aquest tema a la web de la Federació Catalana d’Organitzacions No Governamentals pels Drets Humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada