13 de des. 2013

Estem amb la Marató de TV3


Un any més arriba la Marató de TV3. En aquesta ocasió fomenta la recerca biomèdica i estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives.

Els esser humans naixem amb 100.000 milions de neurones. Amb el pas del temps, algunes es van perdent i moren, però el nostre cos només és capaç de crear-ne algunes de noves, molt poques. Es tracta d’un procés natural lligat a l’envelliment de les persones. De vegades, però, les neurones emmalalteixen o moren més ràpidament del que és normal. És llavors quan apareixen les malalties neurodegeneratives.

No són malalties de gent gran, sinó que poden afectar qualsevol edat, des de la infància.

No es contagien, ni s’operen ni, gairebé mai, s’hereten. Tenim neurones al cervell i a la medul·la espinal, els dos principals òrgans del sistema nerviós. En funció del lloc on les neurones moren o es degeneren apareixen unes malalties o unes altres.

Si les neurones que degeneren són a l’escorça cerebral, apareixerà l’Alzheimer; si, entre d’altres, emmalalteixen les de la substància negra del cervell, es produirà el Parkinson. Si les neurones motores de la medul·la espinal moren, apareix l’esclerosi lateral amiotròfica. En el cas de l’esclerosi múltiple queda afectada la funda que envolta una part de les neurones del cervell i de la medul·la...

Cap d’aquestes malalties no té cura i algunes són mortals, només hi ha teràpies per alentir l’aparició dels símptomes i per disminuir les greus limitacions que produeixen en les persones que les pateixen. Com que són degeneratives, es tracta de processos progressius que a mesura que passen els anys són més greus. A més, són malalties que acaben afectant molt la vida social, sentimental i laboral de les persones que les pateixen.

Un dels principals problemes que tenen les malalties neurodegeneratives és que quan es detecten ja estan molt avançades i les opcions terapèutiques són d’eficàcia reduïda. En els darrers anys, però, han millorat els coneixements sobre aquestes malalties i han aparegut medicaments que en controlen més bé els símptomes.

Però encara queden moltes incògnites per desxifrar. Per combatre-les se n’ha de conèixer l’origen. S’ha de continuar investigant per trobar teràpies noves que aturin la malaltia, idear mecanismes de resposta individualitzada a les necessitats de cada malalt i de cada família, així com trobar estratègies preventives.

Per això el 15 de desembre La Marató de TV3 estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives.

Més informació a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada