13 de nov. 2013

Mil milions d’ulls per a mil milions d’estrelles


"Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles" és el títol de l'exposició que podeu veure a l'àrea infantil de la biblioteca Dos Rius durant la setmana de la ciència.
L’exposició, organitzada per investigadors de la UB, explica la missió Gaia al gran públic. Gaia, el satèl·lit de l'Agència Espacial Europea (ESA) que ha de cartografiar amb una precisió inaudita la nostra galàxia.
Tal com s'explica a l'exposició, l'objectiu de la missió Gaia és desgranar la història de la Via Làctia, des dels orígens fins a l'estat actual, a partir de mesurar les posicions, distàncies i moviments de mil milions d’estrelles i d'estudiar-ne les propietats físiques (temperatura, lluminositat, composició química, etc.). Per fer-ho, s'observarà cadascun dels astres més de setanta vegades al llarg dels cinc anys que durarà la missió.
Més informació a http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2013/07/006.html


11 de nov. 2013

Setmana de la Ciència 2013


Del 15 al 24 de novembre se celebrarà a Catalunya la 18a. Setmana de la ciència. La Biblioteca de Torelló s’ha adherit a aquesta celebració amb una activitat de divulgació científica, es tracta de l’exposició “Mil milions d’ulls per a mil milions d’estrelles” que podreu veure a la biblioteca del 13 al 23 de novembre.
Aquesta exposició té per objectiu difondre la missió Gaia per a la mesura de distàncies, moviments i posicions de les estrelles.

Des de la biblioteca s’ha ofert a les escoles la possibilitat d’una visita comentada a càrrec de l’historiador de la ciència Pasqual Bernat,  proposta que ha estat molt ben rebuda i amb molta participació. Així doncs, Torelló també celebra la SETMANA DE LA CIÈNCIA.

10 anys sense Martí i Pol


Ja fa 10 anys que ens va deixar en Miquel Martí i Pol.
Cóm passa el temps...

EL TEMPS

No més incerta de tan vehement
la sorpresa amb què aculls la llum que esclata
rera el mirall opac i els cortinatges
angoixants i feixucs d'aquest llarg temps de prova.

És així com la vida expressa el seu
misteri i en referma la bellesa.
L'entreteixit del temps no mostra cap
fissura, flueix sempre, ineluctable.

Tot és perfecte i just dins el seu àmbit.