19 de nov. 2013

Els deu manaments de l'excursionista


El 26 de novembre de 1876, un jove de 20 anys, Josep Fiter i alguns amics van crear una associació excursionista. Durant anys, l’entitat va tenir una doble vessant cultural i esportiva que actuaven separadament. Personatges clau de la cultura catalana com Guimerà, Verdaguer, Utrillo o Rusiñol hi van participar.

El 1891, les dues branques, l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques i l’Associació d'Excursions Catalana es van fusionar en el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que l’any següent participaria de forma activa en la redacció de les “Bases de Manresa”.

El 1891 també comença l'edició mensual del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, sota la direcció de Francesc Carreras i Candi, en les pàgines dels quals es posa de manifest la gran tasca de l'excursionisme com a missió i com a suplència cultural i científica. A més del Butlletí, el Centre ha mantingut sempre una activitat editora important, especialment de llibres d'excursionisme, geologia i botànica, amb més de 400 títols publicats.

Va ser en el butlletí del CEC d’agost del 1934 que es van publicar els “deu manaments de l’excursionista”, obra d’Alois Franz Trenker, un alpinista, arquitecte, actor i director de cinema més conegut com Lluís Trenker. 

Aquí teniu Els deu manaments de l'excursionista i la resta d'aquell butlletí de 1934. I a tall d'exemple de l'obra de Lluís Trenker podeu veure Der Berg ruft, un film alemany del 1938, que il·lustra, amb un to de propaganda anti-anglesa, la competència entre Jean-Antoine Carrel i Edward Whymper durant la primera ascensió al Cerví o Matterhorn l’any 1865. 

18 de nov. 2013

Conferència Josep Calvet


Dimecres, 20 de novembre, a les 19h.
Biblioteca Dos Rius 
Plaça Vella, 6 -Torelló-

Dins del marc del Festival de cinema de muntanya
Josep Calvet, historiador i tècnic del Memorial Democràtic i comissari de l’exposició: 
“El Centre Excursionista de Catalunya. De la Segona República al franquisme" ,
donarà una conferència a la biblioteca Dos Rius sobre el tema d’aquesta exposició, que podeu veure a la biblioteca fins a finals de novembre.

Josep Calvet és l’autor del llibre “Les muntanyes de la llibertat”, que tracta de les rutes de pas pels Pirineus que feien servir els refugiats durant la Segona Guerra Mundial.

L’exposició i conferència fan present el període de 1931 a 1955, durant el qual el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) visqué moments d’esplendor, de compromís amb el país durant els anys de guerra i de lluita i de supervivència per superar les dificultats.

Els àmbits temàtics que proposa són Coneixement i esplendor Popularització de l'excursionisme; Alpinisme: reconeixement internacional del CEC ; El CEC durant la Guerra Civil ; El Regiment Pirinenc ; El xalet de la Molina ; L’exili de la Mare de Déu de Núria ; La supervivència. Salvaguarda del patrimoni ; La postguerra militaritzada La prohibició de l’excursionisme  i Recuperació esportiva i cultural.