4 de des. 2013

Biblioteca Digital Mundial


Totalment gratis i amb el suport de la Organització de les Nacions Unides per a la Ciència, l'Educació i la Cultura (UNESCO), la Biblioteca Digital Mundial reuneix mapes, textos, fotos, gravacions i pel · lícules de tots els temps, que permetran apreciar i conèixer millor les cultures del món. El sistema ofereix informacions en set idiomes: àrab, xinès, anglès, francès, rus, espanyol i portuguès, però a la BDM hi ha documents en línia en més de 50 idiomes i explica les joies i relíquies culturals de totes les biblioteques del planeta.

La biblioteca comença amb uns 1.200 documents, però ha estat pensada per rebre un nombre il · limitat de textos, gravats, mapes, fotografies i il · lustracions. Entre els documents més antics hi ha alguns còdexs precolombins, el Hyakumanto darani, un document en japonès publicat l'any 764 i considerat el primer text imprès de la història; treballs de científics àrabs que desvetllen el misteri de l'àlgebra, la Bíblia de Gutenberg...

Activitats pel cap de setmana a Osona
Si, fa fred al carrer. Però aquest cap de setmana de tres dies teniu tantes ofertes per sortir de casa que segur que no podreu (o no voldreu) resistir la tentació.

A Manlleu ja comença el Badanadal, que entre moltes activitats ofereix una pista de patinatge sobre gel. A Vic teniu el Mercat medieval, amb artesans, firaires, exhibicions, venda de productes...  Tona viu els darrers dies de la Festa Major de Sant Andreu i si el que necessiteu és un arbre de Nadal heu d'anar a Espinelves, a la Fira de l'Avet.

Si cap d'aquestes ofertes us agrada, sempre podeu anar a escoltar un concert, al cinema, al teatre o simplement de botigues, que s'acosta època de fer (i rebre) regals.

3 de des. 2013

Escoles d'escripturaDesprés d’haver vist el post del concurs literari potser us han vingut ganes de participar, però no confieu en les vostres facultats per redactar a un bon nivell.

Per això hi ha cursos d’escriptura, que posen a l’abast de tothom qui s’hi vulgui adreçar les eines i les tècniques pròpies de l’ofici d’escriure. L’objectiu és aprofundir en el plaer de la lectura i l’escriptura i donar a conèixer les arts i els oficis de la paraula.

En general no s’exigeix un nivell de coneixements o formació per poder-hi accedir. Només en alguns dels cursos l’alumnat ha de fer una prova prèvia i no cal preocupar-se pel fet de no viure a prop d’una escola d’escriptura, perquè a més de cursos presencials també hi ha de virtuals per seguir des de casa.

Per a més informació us podeu adreçar a l'Escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès, de llarga tradició; l'escola de la Blanca Busquets, coneguda escriptora o, ben a prop d'aquí, l'Scripta Espai Literari, que, a més de cursos, organitzen vetllades literàries i altres activitats relacionades amb la lectura i escriptura.