12 de febr. 2014

Backstage, més enllà de la música

Autor: Jordi Casanovas

Backstage és un projecte que tracta del que podem trobar més enllà de la música, del valor afegit que podem trobar darrera de certs grups, compositors i obres musicals.

La música serà el principal fil conductor per recomanar diferents grups i àlbums musicals, pel·lícules, documentals i altres audiovisuals, arts plàstiques, obres literàries, de filosofia, i de la natura.

La música serà tractada com a punt d´unió de les diferents cultures i dels diferents móns de les arts.Perquè la música, i la cultura, és viva en tots i cadascun dels éssers vius d´aquest poble, país i planeta.

La intenció és promoure una actitud activa en la cerca de la millor i més positiva música per a cadascú.Hi ha música per a tots els gustos i música per a cada moment. Hi ha "música", MÚSICA i més que música.

La música pot enfocar-se des de moltes maneres i estils diferents; i pot ser creada amb intencions i objectius totalment antagònics. Ser conscients d´això, pot significar la diferència entre tenir el control de les nostres emocions i els nostres estats d´ànim, o que el tinguin altres. Ens pot esclavitzar o fer lliures.

La música que sona als mitjans, a les botigues, a les discoteques i que "està de moda" (als mitjans) no la triem nosaltres. Ni els valors que transmeten, ni les emocions que provoquen, ni el contingut de les seves lletres, ni les conseqüències que tot això té per a les persones i la nostra societat.

Nosaltres, però, tenim la decisió última d´escoltar el que ens posen, el que volem, o escoltar "el silenci".
Backstage (més enllà de la música) neix amb la intenció d´aportar varietat i el coneixement musical adquirit professionalment durant anys, i vocacionalment durant tota una vida. La intenció és promoure una actitud activa i productora enfront de les actituds passives i consumidores. Rascar més enllà de les aparences i les primeres impressions. I, sobretot, oferir una alternativa cultural que obvien els grans mitjans.

Segurament, la música és l´art més potent i directe de tots els tipus d´expressió artística existents.

A diferència de la resta, que poden fins i tot "desaparèixer" per a nosaltres si ens manca algun dels 5 sentits reconeguts, la música seguirà sempre penetrant i fent vibrar totes i cadascuna de les cèl·lules del nostre cos. El motiu és ben senzill, el so.

Ha quedat demostrat científicament que les persones sordes perceben el so. I també com la música, que no poden escoltar però si percebre, provoca en aquestes persones emocions, sentiments i reaccions diferents segons el ritme, les vibracions, les freqüències, l´estil i intensitat d´aquesta.

Hi ha fins i tot estudis que parlen de com la música ens pot modificar estructures internes a nivell molecular; i ningú dubta avui en dia del seu poder terapèutic. S´utilitza per a guarir, per provocar reaccions i per evitar-les, per condicionar comportaments i, fins i tot, per a la tortura de presoners de guerra.

La música és capaç de provocar estats alterats de consciència, relaxar o provocar eufòria, fer riure o plorar, submergir-nos en la malenconia o omplir-nos d´alegria, fer somiar o provocar malsons, fer pensar o no.

La música és tan poderosa, que la nostra incultura musical ens pot fer caure víctimes d´emocions que no podrem controlar. Podem, fins i tot, ser víctimes de qui en coneix el seu poder i en fa ús conscient.

Quan pitjor està una societat a nivell social i cultural, de més baixa qualitat és la música que es produeix en aquesta. I en casos greus de desestructuració social i conflictes, fins i tot es deixa de produir i es prohibeix. La cultura i el coneixement ens fa més lliures i més forts davant els poderosos que viuen de manipular-nos.

La música existeix des del mateix principi de la creació, i no és exclusiva dels éssers humans. Els grans mestres, com per exemple Beethoven, sempre han citat la natura i els animals com la seva més preuada influència i inspiració alhora de composar les seves magnífiques obres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada