19 de març 2014

En 80 dias

“En 80 dias” és un film, dirigit el 2010 per José Mari Goenaga i Jon Garaño, on es contraposen dues realitats en aparença contràries: la vellesa i l'homosexualitat i reflecteix la manera de pensar de la gent gran, representant la conservadora forma de vida de Axun i Juan Mari, davant de l'actitud liberal de seva jove neboda Garazi.

)
Axun (Itziar Aizpuru) és una dona de 70 anys, discreta, casada amb un home rude, que viu una vida tradicional en un mas de Donosti. Tenen una filla però viu a Califòrnia i a més és bastant esquerpa amb la seva mare. La seva vida és senzilla i lligada als condicionaments socials del que ha de ser la vida d'una mestressa de casa sense moltes il·lusions, amb una vida del tot feta i sense esperar ja res. Maite (Mariasun Pagoaga), és una dona lesbiana que treballa com a professora de piano, alegre, sense lligar-se a res i amb il·lusió per fer coses noves en el moment que arribi la seva jubilació. Totes dues coincideixen a l'habitació d'un hospital; Axun cuidant al seu gendre i Maite al seu germà . Les dues dones entaulen conversa sense reconèixer-se , fins que dies més tard s'adonen que eren molt amigues en la seva adolescència.

"80 egunean" tracta amb valentia la relació homosexual però d'una forma continguda, plena de gestos, de mirades, de subtilesa, de delicadesa... pausada, mai avorrida ni caient en sensibleries barates ni en dramatismes gratuïts. Real, propera , veraç. La pel·lícula està plena de pinzellades quotidianes que ens acosten als personatges. Les escenes a l'illa de la platja de La Conxa són simpàtiques, entendridores i molt emotives. Perquè la pel·lícula també té la seva part simpàtica, sí , escenes que fan somriure . La vida al cap i a la fi està plena de llàgrimes però també d’alegries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada