20 de maig 2014

EXPOSICIÓ: Feminisme i Feminal

Feminal sorgí com a suplement de la revista La Il·lustració Catalana el 28 d'abril de 1907. De caràcter feminista i amb la finalitat de que la dona catalana elevés el seu intel·lecte, la revista Feminal es publicà, mensualment, durant 10 anys, amb un total de 128 números. La creació de la revista l'any 1907 sorgeix com a projecte personal de Carme Karr, una coneguda escriptora i musicòloga.

Durant els primers anys la revista es dedica a recollir escrits, partitures, pintures i altres obres de dones que han marcat la història de Catalunya, com poden ser Victor Català, Dolors Monserdà i Macià o Lluïsa Vidal. A més, es troben entre les seves pàgines, també, relats i articles sobre la situació de les dones a altres llocs d'Europa.

És evident que el públic a qui es dirigien aquestes publicacions comptava amb una majoria de dones, però molts van ser també els homes que ja des d'un principi es van interessar per Feminal, una revista que s'ocupava d'informar a la dona catalana de tota l'actualitat que envoltava els seus carrers en vers a les festes, els actes solidaris i oficials i les últimes novetats en ciència i tecnologia que es donaven lloc a Catalunya, a Espanya i a la resta del món.


Durant els seus 10 anys de publicacions, molts han estat els temes tocats per Feminal, des de la Setmana Tràgica fins a la Primera Guerra Mundial. El 1925, vuit anys després de la suspensió de Feminal i de la retirada de la seva directora original, la revista va tornar a obrir la seva redacció i continuà publicant els seus números durant un temps, lluitant més fervorosament pels drets de la dona en la política i la societat, fent front a la dictadura de Primo de Rivera, que amenaçava de treure'ls-hi tot el que havien guanyat amb el temps.

A la Biblioteca Dos Rius, fins el proper 31 de maig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada