9 de maig 2014

Jordi Tomàs i Guilera

El ponent de la xerrada de la Campanya Solidària “Àfrica pacífica” és en Jordi Tomàs i Guilera (Barcelona, 1971), del Centre d’Estudis Africans de Barcelona. En Jordi va descobrir a la Universitat l’assignatura d’Antropologia Cultural i s'adonà que era un bon camí a seguir, donada la seva afició viatgera i el seu interès per la Diferència. Es llicencia, es doctora i encara continua creient que aprendre dels altres és tant necessari com apassionant. Mentre fa el seu camí com a aprenent d'antropòleg, amb 21 anys, escriu la primera novel·la: “El tròpic de les vivències”, inèdita, on ja apareix un dels seus temes recorrents, la trobada entre persones de diferents cultures.

Poc després de començar a estudiar Antropologia se sent atret per l'Àfrica Negra, estudia la història i algunes de les societats d'aquell continent i el 1994 fa un viatge en solitari de sis mesos per Àfrica Occidental. L’any 2000 se'n va a viure un any i mig a Senegal, per fer el treball de camp per a la tesi doctoral. Des d'aleshores, pràcticament viatja cada any a aquella zona. Sens dubte, la seva experiència a l'Àfrica l'ha marcat com a persona, com a antropòleg i com a escriptor. Probablement per això la majoria dels seus llibres, de les seves novel·les, i alguns dels seus contes, tenen un rerefons africà.

L'any 1998 publica “Lenessú”, el seu primer llibre sobre Àfrica, dedicat a la canalla, i dos anys després, la primera novel·la de ficció, “Arrels de baobab”, en la que convergeixen dues històries aparentment allunyades: la fugida d'una parella de republicans catalans a França acabada la Guerra Civil i les seves accions al costat de la Resistència, i la lluita anticolonial contra les tropes franceses protagonitzada per la jove Joola Aliin Situé, al sud de Senegal, durant la Segona Guerra Mundial. El 2008 publica “Un cor aixanti”, que narra les peripècies d'una musicòloga per descobrir l'autoria d'un meravellós Rèquiem escrit a Barcelona el 1897 i trobat a la ciutat africana de Kumasi, a la Costa d'Or. El 2012 escriu “El mar dels traïdors”, llibre d’aventures sobre el tràfic d'esclaus.


Després de més de vint anys de combinar antropologia i literatura continua considerant que ambdues són eines inesgotables per vibrar amb la complexa i fascinant vitalitat del món i de l'ésser humà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada