31 de gen. 2014

El 4 de febrer


Un dia de finals del mes de gener del 1714, els recaptadors de Felip V anaren a Sant Hipòlit de Voltregà i d'altres viles de zona per a cobrar-hi les contribucions. Els vilatans, armats, s'enfrontaren als borbònics i, quan el 3 de febrer va arribar a La Gleva el capità Juan de Casanova amb un esquadró de cavalleria, va reunir fins a 1.200 vilatans dels pobles dels voltants per formar sometents i preparar la defensa contra l'esperada ofensiva borbònica.

Efectivament, les tropes del comte de Montemar van tallar els camins i van atacar. El capità Casanova i la cavalleria van donar temps a que la majoria dels vilatans fugissin cap a la muntanyes i només restaren a la vila 120 homes amb el capità Cararac. Aquests es van fer forts al pla del santuari de La Gleva, però el dia 4 Cararac és mort d’un tret i el rector de Sant Hipòlit i el capellà de La Gleva van negociar la rendició dels vilatans garantint la seva seguretat.
Les tropes borbòniques van trair la paraula donada i entre 100 i 120 vilatans van ser degollats. Poc després, en venjança, les tropes catalanes van assassinar un grup de presos que eren conduits a Cardona.
Un altre 4 de febrer, el del 1939, un avanç en tots els fronts de les tropes franquistes, va significar la seva entrada i la fi de la Guerra Civil a diferents pobles de la comarca d'Osona com Manlleu o Torelló. També va significar l’exili per un nombre important de vilatans de les nostres contrades.
Aquí hi ha una completa informació sobre els Fets de la Gleva i referent al 4 de febrer de 1939 a Torelló.

27 de gen. 2014

Club de Lectura amb Blanca Busquets


A començaments de desembre del 2013, al post de les escoles d’escriptura  varem citar la de la Blanca Busquets, l’escriptora, periodista de Catalunya Radio, redactora de Televisió de Catalunya i d’articles per Nació Digital i Osona.com. Té una gran i llarga relació amb el món musical (cofundadora del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, del que continua essent membre del comitè organitzador o directora del cor SiFaSol del C.P. Can Brians), però des de ben petita volia ser escriptora, als dotze anys va escriure el seu primer conte i al disset va guanyar el seu primer premi literari.

Blanca Busquets i Oliu va néixer el 20 de març del 1961 a Barcelona, però de seguida va anar a viure a Pamplona on el seu pare treballava. S'hi va estar fins al 1972, any en què tota la família va tornar a Catalunya. Ara tenim el plaer que sigui la protagonista del nostre Club de Lectura per comentar la seva novel·la “La nevada del Cucut” (Premi llibreter, 2011). Ha impartit classes a la Universitat Pompeu Fabra i conferències a diversos llocs de Catalunya, així com a la Universitat de Moscou i a l'Institut Cervantes.

Aquesta és una novel·la de superació humana ambientada al món aïllat de les cases de pagès de la comarca d’Osona i protagonitzada per dues dones, la Tònia i la Lali, que tenen la necessitat d’escriure. La Lali escriu per guanyar-se la vida a la Barcelona actual i quan torna al seu poble descobreix la Tònia, que ho feia un segle abans per fer la seva vida més suportable en un lloc on hi havia massa secrets, silencis i enemistats.

Al facebook de “La nevada del cucut” trobareu moltes opinions aparegudes a altres blogs com
I a la web de la Blanca Busquets teniu, entre altres informacions, un gran recull de premsa amb articles, entrevistes i moltes coses interessants com el booktrailer italià de “La nevada del cucut”