14 de març 2014

Els idus de març

Els idus de març (del llatí: Idus Martii o Idus Martiae) era un dia en el calendari romà que correspon al 15 de març. Encara que Març (Martius) era el tercer mes del calendari julià, en el calendari romà més antic era el primer mes de l'any. Els romans no comptaven els dies del mes de manera seqüencial des del primer fins a l'últim, sinó que comptaven de nou a partir de tres punts fixos del mes: les nones (el 5è o 7è dia, depenent de la durada del mes), els idus, i les calendes (primer) del següent mes. Els idus eren a prop del punt mig, el 13 per a la majoria de mesos, però el 15 de març, maig, juliol i octubre. Se suposava que els idus venien determinats per la lluna plena. Així, en el primitiu calendari, els idus de març hauria estat la primera lluna plena de l'any nou.

Els idus de cada mes eren consagrats a Júpiter, el déu suprem dels romans. El Flamen Dialis, gran sacerdot de Júpiter, conduïa la "ovella dels idus" en processó per la Via Sacra cap a l’Arx, al Capitoli, on era sacrificada. A més del sacrifici mensual, els idus de març eren també l'ocasió de la Festa d'Anna Perenna, una deessa de l'any, i la seva festivitat originalment tancava les cerimònies de l'any nou. El dia era celebrat amb entusiasme entre la gent comuna amb pícnics, beguda i gresca. 

En els temps moderns, els idus de març són coneguts com la data en què Juli Cèsar va ser assassinat l'any 44 a. C. a ganivetades en una reunió del Senat. Uns 60 conspiradors , encapçalats per Brut i Cassi estaven involucrats. Segons Plutarc, un vident li havia advertit a César que patiria un dany com a molt tard els idus de març. En el seu camí cap al Teatre de Pompeu, on seria assassinat, César va passar a prop del vident i va fer broma: "Els idus de març han arribat", que volia dir que la profecia no s'havia complert, al que el vident va respondre: "Sí , César, ... però no se n'han anat". Aquesta conversa va ser dramatitzada en l'obra de William Shakespeare “Juli Cèsar”, quan César és advertit per l'endeví que "vagi amb compte amb els idus de març".

Els idus de març han aparegut sovint a l'escultura, la pintura o la literatura donant títol a obres d'autors com E.W. Hornung, Thornton Wilder o Massimo Manfredi. A la música trobem des de l'opera de Haendel fins a un grup amb aquest nom d'estil funky o cançons rockeres com la d'Iron Maiden. Al cinema és el títol d'un film dirigit per George Clooney sobre el món de la política nord americana i pel que fa a l'obra de Shakespeare o la vida de Juli Cesar hi ha moltes adaptacions entre les que podem destacar la versió clàssica de J.L. Mankievicz o la més actual "Cesar debe morir"

12 de març 2014

Hora del conte amb l'Ós Mandrós

L'Ós Mandrós és el nom artístic de l'Albert Márquez. Fa més de 20 anys que es dedica a la narració oral i a l'animació de la lectura, principalment per a infants, però també per adults.
Viu a Manresa, i des d'allí es desplaça per tota Catalunya explicant contes, recomanant lectures, dirigint tallers per als adults amb cor d'infants. 
Ahir ens va demostrar, una vegada més, que és possible crear un moment màgic a l'entorn de les històries de tradició oral. 

Al seu blog, trobareu mès informació: