28 de març 2014

75 anys del final de la guerra civil

L’1 d’abril de 1939 la radio del bàndol rebel ("Radio Nacional de España") va difondre l’últim “parte” de la Guerra Civil Espanyola, que deia: “En el día de hoy, cautivo y desarmado el ejército rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado. Burgos, 1º de abril de 1939. El Generalísimo. Fdo. Francisco Franco”.

De fet, la derrota de la República feia mesos que estava anunciada. Un any abans, aproximadament, Franco havia trencat el front d’Aragó, arribant a la Mediterrània i dividint el territori fidel a la República. També els republicans s’havien dividit entre els partidaris de negociar la pau amb el suport de França i Gran Bretanya, i els que pensaven, com el president Negrín, que això significaria la fi de la República i que era millor allargar la guerra a l’espera de l’esclat d’un conflicte a escala europeu, que obligués les potències democràtiques a ajudar la República.

Amb l’objectiu de tornar a unir els dos territoris, l’exercit republicà va llençar una ofensiva el 24 de juliol de 1938, començant la Batalla de l’Ebre, la més llarga i decisiva de la guerra. En els mesos següents es van produir dos fets claus per la derrota republicana: el 29 de setembre es van signar els acords de Munic, que allunyaven la guerra europea i el mes de novembre les tropes republicanes es van retirar de l’Ebre amb grans pèrdues d’homes i armament.

A partir d’aquí, el 23 de desembre Franco llença una ofensiva al front català, que en un mes li permet entrar a Barcelona i poc després arribar a la frontera de França. Els primers dies del mes de març de 1939 es produeix el cop d’estat del coronel Casado, que volia una rendició negociada. L’oposició dels comunistes a Madrid no va ser suficient i el 28 de març les tropes franquistes ocupaven la ciutat i a continuació la resta del territori republicà.