5 d’abr. 2014

Homenatge a Segimon Serrallonga

El torellonenc Segimon Serrallonga i Morer fou autor d’una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l’assaig i la traducció. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l’Assemblea de Catalunya. Entre el 1964 i 1967 va dirigir la revista “Inquietud artística”, va ser un dels redactors fundadors de la revista de poesia "Reduccions" i des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària. L'any 1980 va aconseguir el Premi de la Crítica Serra d'Or per l'obra "Poemes 1950-1975".

L’any 2006 l’Ajuntament de Torelló va nomenar-lo fill predilecte del municipi i va acordar d’instituir -en memòria seva- una beca d’ampliació d’estudis superiors a l’estranger i la realització d’un acte en memòria seva, que aquest any compta amb Joaquim Albareda, Sebastià Bardolet – que interpretarà “Els Segadors” a cappella” i amb la intervenció musical del grup “La Diminuta”.

“El significat de la derrota de 1714. La Catalunya dissident durant el segle XVIII” és el títol de la conferència que oferirà Joaquim Albareda, un reconegut historiador, investigador i docent amb un gran número d’articles i llibres publicats. Durant els últims anys ha centrat la seva investigació en el tema de la guerra de Successió d’Espanya i en la història política del segle XVIII.


3 d’abr. 2014

Presentació "En la pols de l'aire", de Jordi Dorca

Us presentem l’obra de Jordi Dorca “En la pols de l’aire”.

L’amor és, sens dubte, el tema principal de tota la primera part d’aquest recull. I de tot el volum, podríem dir. Una intensitat insòlita, alliberadora i evocadora alhora, es manifesta des del primer poema, dedicat a Vicent Andrés Estellés. El poeta s’encomana del seu lirisme i expressa les raons del desig i àdhuc les de la generositat, amb tons socials, gairebé patriòtics- amb llibertat total.


En Jordi Dorca va néixer a l’Hospitalet de Llobregat i, des de fa molts anys viu a Torelló. És llicenciat en filologia catalana, membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de l’Associació Solc, música i tradició al Lluçanès. Actualment compagina la seva feina amb els treballs de recerca geolingüística catalana.

Ha publicat diversos articles sobre la matèria i una sèrie de llibres: “El parlar del Lluçanès”, una aportació al coneixement del català central; “El parlar del Collsacabra” amb el suport de l’Associació d’amics de Tavertet i dels ajuntaments de la zona i “El parlar de la Vall del Ges, Orís i Bisaura”, una detallada descripció dels aspectes més característics de la fonètica i la morfologia del parlar de Torelló i la seva àrea d'influència.

Sovint ho penso.
L'amor és com aquesta cançó
que ara escoltes.
És com tu i és com jo.
El veus passar,
saps que és aquí,
dolorós i llunyà alhora,
i no el pots haver,
però és dolcíssim
en la pols de l'aire.

Dia Internacional del Llibre Infantil amb Pep Molist

Des del 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data del naixement de l'escriptor danès Hans Christian Andersen, es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves. A la Biblioteca Dos Rius ho commemorem amb una xerrada sobre “Com triar un llibre infantil”, a càrrec de Pep Molist.


En Pep Molist va néixer el 1965 a Manlleu. És escriptor i bibliotecari. Actualment treballa com a responsable de l àrea infantil de la biblioteca El Casino de Manresa. També ha treballat a les biblioteques públiques de Balaguer i Terrassa. Ha estat coordinador i crític de les pàgines de llibres del diari Segre (1987 2000). Actualment és membre del consell de redacció de la revista Faristol i crític de literatura infantil al suplement Presència. Des de l'any 2002 col·labora al diari El País com a crític de llibres infantils.

És autor d'una cinquantena d'obres que inclouen dos assajos sobre literatura infantil i molts relats entre els que destaca la sèrie de contes infantils protagonitzada per la vaca Plis Plau i editats per Baula entre 2005 i 2014.

L'any 1999 va guanyar el Premi Vet aquí un gat de Montcada i Reixac amb el conte En Martí i el secret de l home sac. El 2003 va guanyar el Premi Rovelló d assaig sobre literatura infantil i juvenil amb l obra Els llibres tranquils: el curs de la vida a través de la literatura infantil. L'any 2007, el Premi Parcir d Àlbum Infant il·Iustrat, amb El senyor sol i la senyora eriçó. El mateix any, el llibre Dos fils va guanyar el Premi Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el Premi Crítica Serra d'Or.

Aquests són els 10 arguments d’en Pep Molist que justifiquen la lectura, no només pels infants, sinó per tothom
1. Els enriqueix de vocabulari.
2. Els dóna una expressió oral i escrita més bona.
3. Els potencia la capacitat crítica a través d’una bona pila de punts de vista.
4. Els millora el coneixement cultural.
5. Els permet viure més vides.
6. Els dóna eines per moure’s millor pel món de la informació.
7. Els ofereix bons moments.
8. Els porta a conèixer mons imaginaris a través de les paraules.
9. Els dóna elements per a la pròpia formació estètica.
10. Els desvetlla els sentits i les emocions.

No us perdeu les fotos de la xerrada