11 d’abr. 2014

La Biblioteca es mou... en bici

La Diputació de Barcelona ha lliurat 13 bicicletes elèctriques per fomentar la mobilitat sostenible. Una d'aquestes bicicletes ha estat pel servei interbibliotecari de Torelló.
L'acte de lliurament ha tingut lloc al  Recinte de l'Escola Industrial de Barcelona, a càrrec de la diputada adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius, amb l'assistència dels diferents ajuntaments beneficiaris.
En la presentació, Mercè Rius ha assenyalat la importància d'aquest acte, ja que s'emmarca en les accions que realitzen els municipis per a la reducció d'emissions de CO2 i que forma part dels objectius de la iniciativa europea del Pacte d'Alcaldes per l'energia. En aquest sentit, la diputada ha volgut remarcar l'acte com un exemple de l'Administració en la introducció i promoció dels vehicles elèctrics.
Aquest lliurament forma part del programa impulsat l'any 2008 per la Diputació de Barcelona per impulsar l'ús de la bicicleta per part de la policia local. L'any 2009 el programa es va estendre a altres serveis municipals i actualment la cessió de bicicletes va dirigida tant als cossos de les policies urbanes com als altres serveis tècnics. Des de l'any 2008 s'han repartit un total de 212 bicicletes a 95 municipis de la demarcació de Barcelona.
Complementant aquest acte de lliurament, s'ha realitzat una sessió tècnica explicativa de manteniment bàsic de la bicicleta elèctrica per als nous usuaris, així com una taula rodona sobre actuacions locals d'impuls de la bicicleta, en la qual han participat diferents tècnics i representants d'entitats i empreses del sector ciclista.

9 d’abr. 2014

Concerts de l'Escola de Música de Torelló

Aquesta és la Setmana Cultural de l’Escola Municipal de Música de Torelló i per celebrar-ho han preparat una sèrie d’itineraris musicals pels carrers i places, així com petits concerts repartits per diferents espais dels municipis: Biblioteca, Museu de l’Esquerda, Teatre Eliseu, Residència a Roda de Ter; i Cooperativa, Punt Jove i Casal d’avis a L’Esquirol.


A la biblioteca Dos Rius de Torelló es celebren dos d’aquests concerts. El primer dilluns dia 7 d’abril a les 7 de la tarda amb un conjunt que inclou bateria, saxo, violoncel, guitarres i violí. El segon, a la mateixa hora del dijous dia 10, amb guitarres, percussió i un duet, servirà per donar la benvinguda a la bicicleta elèctrica de la biblioteca.


L’educació a Torelló els darrers 125 anys

L’historiador torellonenc Gerard Verdaguer ens presenta un llibre fruit de la recerca, sobre la història de l’educació a Torelló, que ha realitzat darrerament, amb motiu dels 125 anys que l’escola Rocaprevera va complir el 2013.


Aquest interessant treball inclou documentació rescatada, entre altres, de l’Arxiu Municipal de Torelló o de l’Arxiu general dels germans Maristes, l’orde religiós que va obrir l’actual escola Rocaprevera de Torelló el 1888. Al llarg de les seves pàgines, entre històries i anècdotes, trobem informació sobre persones tan conegudes com el germà Donat, el diferent destí dels cinc frares que hi havia a Torelló durant la Guerra Civil o el fet que fa 125 anys no hi havia vacances d’estiu a l’escola.

Tot i que l’Escola Rocaprevera té una presència destacada, el llibre arrenca a mitjans del segle XIX i fa una crònica de les escoles que ha tingut el municipi fins a l’actualitat. No hi manquen l’Escola Moderna, de caràcter laic, l’escola pública i la de les congregacions religioses establertes a Torelló durant els segles XIX i XX, com la que les germanes Vedrunes l’havien obert el 1852.