25 d’abr. 2014

Hora del conte RodaBac


Ahir dijous 24 d’abril, vam gaudir de L’Hora del Conte a la Biblioteca del Barri de Montserrat amb la visita del grup; Titelles Naip a càrrec del narrador i titellaire Manel Ricart. Ha realitzat la representació teatral “RodaBac amb l’ús de titelles de sobretaula. 

Hem pogut viatjar en el temps en el muntatge inspirat en la vida de Francesc Macià, Bac de Roda (1658 -1713). L’espectacle ha tingut una durada d’uns 45 minuts aproximadament i prop d’una setantena d’assistents compost entre infants i els seus acompanyants, hem pogut passar una bona estona tot refrescant la memòria històrica explicada amb humor, rodolins de l’auca de Joan Vilamala i originalitat.

23 d’abr. 2014

Dites i parèmies

Com diu l’Albert Jané al seu article sobre aquest tema, “La fraseologia popular” es un conjunt de maneres de dir utilitzades pel poble al llarg del temps, d'autoria anónima i que apareixen en l'expressió tant oral com escrita de la llengua. Les frases populars poden ser refranys, frases fetes i locucions.

Els refranys o proverbis són frases que expressen, de forma no gens clara, un pensament i que al mateix temps contenen un ensenyament (ex: “Pel maig, cada dia un raig”).

Locucions hi ha de diferents tipus (nominals adverbials, adjectivals...) però totes tenen en comú que es tracta d’un grup de mots amb la mateixa funció o significat que un de sol (ex: “matar el cuc de l’orella” = atabalar).

Tant els refranys com les locucions es poden incloure a la categoria de frases fetes, però en aquest grup es troben les que no pertanyen a cap dels altres (ex: “Campi qui pugui”).


Ara ja esteu més preparats pel “Duet de dites i parèmies” d’en Jordi dorca i en Josep de Sora.

21 d’abr. 2014

Escrit Festa Major Barri de Montserrat

A continuació us oferim l'escrit de la Biblioteca al programa de les properes Festes del Barri de Montserrat.

"La lectura, agradable passatemps per a uns, obligació per a altres. En qualsevol cas, llegir és un beneficiós exercici mental. Igual que tenim cura de la salut del nostre cos hauríem de dedicar una estona cada dia a la lectura per tenir cura de la salut del nostre cervell

La invenció de l'escriptura va suposar la fi de la prehistòria i el començament de la història. De la lectura dels primers jeroglífics en pedra a la de la tinta dels pergamins, o la lectura digital, l'hàbit lector ha anat de costat amb la història de la humanitat. Els primers grans lectors van ser els grecs, encara que eren els seus esclaus qui narraven en veu alta els textos als seus amos. Els grecs i a els romans van posar la lectura a l' llista d'Activitats diàries i van convertir el passatemps en un exercici.

Per què és tan saludable? La lectura és l'únic instrument que té el cervell per progressar. Exercitar la ment mitjançant la lectura afavoreix la concentració. Tot i que, després del seu aprenentatge, la lectura sembla un procés que ocorre de forma natural, l'activitat lectora exigeix ​​la concentració que combina el desxiframent del text i la interpretació del seu significat i la ment recrea cada paraula activant nombroses vibracions intel·lectuals.

En aquest instant, mentre esteu llegint aquest text, l'hemisferi esquerre del vostre cervell està treballant a gran velocitat per activar diferents àrees. Els vostres ulls recorren el text buscant reconèixer la forma de cada lletra, i l’àrea del vostre cervell especialitzada en detectar paraules escrites, s'activa, transmetent la informació cap a altres regions cerebrals. El cervell repetirà constantment aquest complex procés mentre seguiu llegint el text.

Per això hi ha més matèria grisa al cap d'una persona lectora i més neurones en els cervells que llegeixen. I no només això, estudis científics demostren que els que no llegeixen tenen pitjor l’oïda. El poder de la ment és tan fort que recrea el que imaginem, activant les mateixes àrees cerebrals que accionaríem si s'executés l'acció en la realitat.

A més d'alimentar la imaginació i afavorir la concentració, la lectura ajuda a millorar algunes habilitats socials, com la facilitat per posar-se en la pell d'un altre o les habilitats comunicatives. Com va dir Ciceró, "a parlar no s'aprèn parlant, sinó llegint". Segons un estudi de la Universitat d'Òxford, la lectura per plaer prediu l'èxit professional. Qui va ser un bon lector en la seva adolescència té més possibilitats de triomfar en la seva maduresa. És clar que també cal llegir a la maduresa i a la vellesa. L'exercici de llegir cobra sentit al final de les nostres vides. Neuròlegs i psicòlegs recomanen la lectura com a mètode preventiu de l'alzheimer o altres malalties neurodegeneratives, ja que es posen a funcionar àrees del cervell que abans no funcionaven.

Així que ja ho sabeu, veniu a la biblioteca a exercitar les vostres cèl·lules grises per tenir una ment sana per molts anys".


Bona Festa Major