9 de maig 2014

Jordi Tomàs i Guilera

El ponent de la xerrada de la Campanya Solidària “Àfrica pacífica” és en Jordi Tomàs i Guilera (Barcelona, 1971), del Centre d’Estudis Africans de Barcelona. En Jordi va descobrir a la Universitat l’assignatura d’Antropologia Cultural i s'adonà que era un bon camí a seguir, donada la seva afició viatgera i el seu interès per la Diferència. Es llicencia, es doctora i encara continua creient que aprendre dels altres és tant necessari com apassionant. Mentre fa el seu camí com a aprenent d'antropòleg, amb 21 anys, escriu la primera novel·la: “El tròpic de les vivències”, inèdita, on ja apareix un dels seus temes recorrents, la trobada entre persones de diferents cultures.

Poc després de començar a estudiar Antropologia se sent atret per l'Àfrica Negra, estudia la història i algunes de les societats d'aquell continent i el 1994 fa un viatge en solitari de sis mesos per Àfrica Occidental. L’any 2000 se'n va a viure un any i mig a Senegal, per fer el treball de camp per a la tesi doctoral. Des d'aleshores, pràcticament viatja cada any a aquella zona. Sens dubte, la seva experiència a l'Àfrica l'ha marcat com a persona, com a antropòleg i com a escriptor. Probablement per això la majoria dels seus llibres, de les seves novel·les, i alguns dels seus contes, tenen un rerefons africà.

L'any 1998 publica “Lenessú”, el seu primer llibre sobre Àfrica, dedicat a la canalla, i dos anys després, la primera novel·la de ficció, “Arrels de baobab”, en la que convergeixen dues històries aparentment allunyades: la fugida d'una parella de republicans catalans a França acabada la Guerra Civil i les seves accions al costat de la Resistència, i la lluita anticolonial contra les tropes franceses protagonitzada per la jove Joola Aliin Situé, al sud de Senegal, durant la Segona Guerra Mundial. El 2008 publica “Un cor aixanti”, que narra les peripècies d'una musicòloga per descobrir l'autoria d'un meravellós Rèquiem escrit a Barcelona el 1897 i trobat a la ciutat africana de Kumasi, a la Costa d'Or. El 2012 escriu “El mar dels traïdors”, llibre d’aventures sobre el tràfic d'esclaus.


Després de més de vint anys de combinar antropologia i literatura continua considerant que ambdues són eines inesgotables per vibrar amb la complexa i fascinant vitalitat del món i de l'ésser humà.

8 de maig 2014

La biblioteca recomana ... per als infants

Han arribat contes i llibres nous infantils! Aquí us deixem 6 recomanacions que esperem que us agradin!


FICCIÓ (contes d'imaginació...):


EL ÚNICO Y VERDADERO REY DEL BOSQUE
Autor: Iban Barrenetxea 
Edat recomanada: 9 - 11 anys


Una edició de luxe per una estructura tradicional, que fa molt riure, on no hi falten com a protagonistes tres germans (el gros i ximple, el fanfarró i covard, i la pràctica i treballadora), també hi ha tres corbs, un rei i una guineu molt llesta...
Està a punt de començar l'hivern quan passen una sèrie de coses que alterarà la tranquil·la vida dels tres germans que els portarà a descobrir qui és l'únic i verdader rei del bosc.PARAULES PER DIR COM SOM
Autor: Carme Alcoverro i il·lustracions d'Òscar Julve

Edat recomanada: a partir de 3 anys


Un llibre preciós, ple de locucions, frases fetes, adjectius qualificatius, maneres de dir, comparacions i metàfores que serveixen per dibuixar el caràcter de les persones d'una manera rica i precisa. Conté uns dibuixos divertits i dinàmics que acompanyen les descripcions. El llibre ensenya i ajuda als petits a conèixer paraules i expressions de la vida diària i així, a enriquir el seu vocabulari de manera divertida.
LA MOLI, LA DOLI I LA TEEELA DE COLOR VERMEEELLAutor: Pep Molist (Autor de Capçalera de les Biblioteques de Torelló)
Edat recomanada: a partir de 6 anys

Tornen les aventures de les ovelles Moli i Doli. La Doli és la germana petita de la Moli. Quan la Doli comença a anar a l'escola, una guineu es fixa en ella, atreta pel seu llampant vestit vermell i, per tant, la Moli haurà de ser enginyosa per evitar que li passi res a la seva germana petita. La unió fa la força i també pot afavorir la confusió en què camuflar-se...
DE CONEIXEMENTS (contes que concreten sobre un tema):

MATE MALDICIÓN

Autor: Jon Scieszka
Edat recomanada: 6 - 9 anys

Aquest àlbum il·lustrat és un excel·lent proposta per estimular la lògica i les matemàtiques amb una bona dosi de bon humor. Qui ha dit que aprendre matemàtiques és avorrit? Qui no ha tingut un d'aquells dies en els quals tot sembla un problema? Tot el que observa la protagonista s'ha convertit en un problema de matemàtiques, tot es tradueix en números, mesures, quantitats... ja sigui a l'hora d'esmorzar, la roba de l'armari, el viatge a l'escola, la classe, el menjar i és clar, tot això pot convertir-se tant en un malson o ser molt divertit. No us amoïneu, no tot són problemes... només es tracta de la maledicció de les matemàtiques.


CINCO SENTIDOS

Autor: Hervé Tullet
Edat recomanada: 3 - 5 anys

Un llibre per despertar els sentits! Paraules que acompanyades amb imatges, colors, jocs, endevinalles ens conviden a explorar els cinc sentits de manera original i divertida. Al llarg del llibre vol fer partícips als nens i nenes mostrant jocs com per exemple: Què va amb què? (d'aparellar objectes), o cap d'aquestes coses es menja excepte una... i s'ha de trobar, o explica el que veus, etc. Fins i tot, cap al final, amb un toc d'humor ens explica un possible sisè sentit!


BARCELONA 1706-1714. DIETARI D'UN ADROGUER

Autor: Oriol Garcia
Edat recomanada: per a lectors experimentats

El llibre és una idea força original. El protagonista és en Jaume Ribes, un adroguer barceloní que el dia 12 de maig de 1706 comença a escriure i dibuixar un dietari personal. Els seus textos i il·lustracions ens permeten conèixer la vida quotidiana dels bercelonins en aquells anys de la guerra de Successió però que acaba patint el llarg i dur setge de les tropes borbòniques fins a l'11 de setembre de 1714.Novetats de Sant Jordi

Ja teniu a la vostra disposició les novetats de Sant  Jordi