15 de maig 2014

Museu de la Torneria de Torelló : la Nit dels Museus

El 18 de maig de cada any es celebra El Dia Internacional dels museus. Enguany, per a la 36a. edició, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema "Els vincles creats per les col·leccions dels museus".

Un any més el museus adherits a la Xarxa de Museus Locals (65 museus de 52 municipis de la província de Barcelona) volen afegir-se a aquesta commemoració obrint molts d'ells les seves portes i programant activitats relacionades amb aquesta data.

Paral·lelament es celebra "La Nit dels Museus", una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa en què participen més de tres mil museus de quaranta països. Aquest any la Nit dels Museus tindrà lloc el 17 de maig.

Els museus de la comarca d’Osona es sumen al Dia Internacional dels Museus amb diferents activitats i jornades de portes obertes. El Museu de la torneria de Torelló, per exemple, organitza unes visites guiades nocturnes, amb reserva prèvia al tel. 938 505 4 98, a les 21.30 h. i a les 22.30 h. del divendres 16 i dissabte 17. Entre altres peces interessants podreu veure la Joia del Museu d’aquest any: L’esquiador de la marca Dröl.Aquests ninots mòbils es varen fabricar a la torneria Reig de Torelló a partir de 1944.  Les peces que conformen el ninot estan foradades i porten un fil de lli que produeix el moviment quan s’acciona amb els dits la molla situada a la part inferior del cub. L’impulsor fou el madrileny Fernando Castaño Artigas, vinculat al Banc d’Espanya a Barcelona. Aquest senyor va trobar un mòbil d’una marca francesa, va copiar-ne algunes característiques i el va patentar a l’Estat espanyol. Primerament, a Torelló només es fabricaven les peces. El muntatge es feia a Barcelona. Amb els anys, la casa Reig s’encarregà de tot el procés. L’èxit del joguet va durar més de quaranta anys.