23 de maig 2014

Cinefòrum de curts LGTB

LGTB és l'acrònim emprat per a referir-se col•lectivament a les persones Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals. Aquest terme, tot i que suscita algunes controvèrsies, és més global que els termes queer o lesbigai, i més exhaustiu que homosexual o simplement gai. Cada terme de l'acrònim s'empra per a designar els membres del grup específic però també la comunitat o subcultura que els envolta. Aquest pot incloure defensors dels drets, artistes, autors, etc.

El terme homosexual, utilitzat originàriament, tenia connotacions negatives i va ser substituït per «gai», que en principi significava alegre. Quan les lesbianes començaren a forjar la seva pròpia identitat, el terme «gais i lesbianes» esdevingué més comú. No va ser fins a la dècada dels 1990 que es va fer comú l'ús de «les persones gais, lesbianes i transsexuals» i poc desprès va ser també quan els bisexuals van començar a definir la seva pròpia identitat. LGTB ha estat adoptat per la majoria de col•lectius de la comunitat lesbiana, gai, transsexual i bisexual, i també per la premsa

A la sessió de Cinefòrum de Curts LGTB que, dins de les 2es. Jornades Catalunya Sense Armaris, presenta l’associació Talcomsom a la Biblioteca Dos Rius de Torelló es poden veure els curts:


Diumenge”, sobre l’homofòbia als instituts; “Pauline”, que tracta l’homofòbia i autohomofòbia; “Les”, una mirada a la pedagogia LGTB; “El cuarto de Mariela”, sobre la visibilitat trans; “Es mi vida”, un curt de reafirmació personal i “Nubarrones de prejuicio sobre la igualdad LGBT”: l’estat de la LGTBfòbia a la Unió Europea.

20 de maig 2014

EXPOSICIÓ: Feminisme i Feminal

Feminal sorgí com a suplement de la revista La Il·lustració Catalana el 28 d'abril de 1907. De caràcter feminista i amb la finalitat de que la dona catalana elevés el seu intel·lecte, la revista Feminal es publicà, mensualment, durant 10 anys, amb un total de 128 números. La creació de la revista l'any 1907 sorgeix com a projecte personal de Carme Karr, una coneguda escriptora i musicòloga.

Durant els primers anys la revista es dedica a recollir escrits, partitures, pintures i altres obres de dones que han marcat la història de Catalunya, com poden ser Victor Català, Dolors Monserdà i Macià o Lluïsa Vidal. A més, es troben entre les seves pàgines, també, relats i articles sobre la situació de les dones a altres llocs d'Europa.

És evident que el públic a qui es dirigien aquestes publicacions comptava amb una majoria de dones, però molts van ser també els homes que ja des d'un principi es van interessar per Feminal, una revista que s'ocupava d'informar a la dona catalana de tota l'actualitat que envoltava els seus carrers en vers a les festes, els actes solidaris i oficials i les últimes novetats en ciència i tecnologia que es donaven lloc a Catalunya, a Espanya i a la resta del món.


Durant els seus 10 anys de publicacions, molts han estat els temes tocats per Feminal, des de la Setmana Tràgica fins a la Primera Guerra Mundial. El 1925, vuit anys després de la suspensió de Feminal i de la retirada de la seva directora original, la revista va tornar a obrir la seva redacció i continuà publicant els seus números durant un temps, lluitant més fervorosament pels drets de la dona en la política i la societat, fent front a la dictadura de Primo de Rivera, que amenaçava de treure'ls-hi tot el que havien guanyat amb el temps.

A la Biblioteca Dos Rius, fins el proper 31 de maig

Presentació de llibre

Avui, a les 20h. 

Esteu convidats a la presentació del llibre: 
Set dies de Gràcia de Carla Gràcia Mercadé
a la Biblioteca del Barri de Montserrat (carrer Núria, 61 de Torelló)

us hi esperem...