30 de maig 2014

Poetes d'Osona

La comarca d’Osona és un territori molt productiu literàriament parlant, que ha vist néixer i que acull una gran diversitat d’escriptors, poetes i literats, on han sorgit un gran nombre de manifestacions literàries com, per exemple, revistes de poesia, diaris, tertúlies o editorials.

És per aquest motiu que les biblioteques de la comarca hem escollit un gènere literari, la poesia, per fer una guia temàtica que abasti el conjunt de la comarca i que pretén ser una petita mostra dels poetes que hi ha i que hi ha hagut a la nostra comarca. D’aquesta voluntat neix un recull que vol donar a conèixer l’obra publicada de més d’un centenar de poetes nascuts o vinculats a la comarca d’Osona.


Els poetes compresos en aquesta guia es presenten ordenats alfabèticament per ordre del seu primer cognom i assignats a un municipi. Els criteris per determinar la població a què pertany cada poeta es basen en el lloc de naixement, residència, i altres vinculacions personals dels poetes ressenyats.

En els casos d’escriptors que estan relacionats amb vàries localitats, el criteri que ha prevalgut, en la majoria d’aquests casos, a l’hora de relacionar-lo amb un o altre municipi ha estat el de la seva vinculació al municipi. És per aquest motiu que la guia inclou, a l’apartat de l’índex, una llista completa que posa en relació municipis i autors.

La guia conté una entrada de cada autor amb nom, cognoms, dates i llocs de naixement, defunció... També inclou les obres publicades per l’autor que estan disponibles a les biblioteques de la comarca. En alguns casos, s’acompanya de fotografies, dades biogràfiques, reculls de poemes, etc.

Pel que fa a l’obra dels autors, únicament s’ha fet referència als llibres publicats de poesia, així com altres llibres relacionats amb la biografia de l’autor i alguns articles de revistes que parlen sobre l’escriptor/a.

Al final del document podeu consultar les fonts i altres enllaços d’interès. Per tal de donar-hi valor afegit, hem cregut oportú acompanyar el document amb poesia musicada, que inclou algunes adaptacions musicals que s’han difós de les obres dels nostres autors.

Amb el desig que aquesta guia serveixi per difondre l’obra dels poetes de la nostra comarca, les biblioteques d’Osona us presenten la primera d’una sèrie de guies temàtiques que ens ha de portar a donar a conèixer el nostre patrimoni (literari, cultural, artístic, gastronòmic, turístic...).

27 de maig 2014

Exposició 50 anys de Cavall Fort

Per celebrar el seu 50 aniversari, la revista Cavall Fort ha fet una exposició per explicar com és i el munt de coses que han fet en aquests anys. Als panells de l'exposició, a més de veure-hi pàgines i de descobrir-hi anècdotes i curiositats de la revista, també es pot jugar! I és que en els plafons hi ha entreteniments i jocs per a resoldre.


L'exposició viatja per les biblioteques públiques, gràcies a la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment, i fins el 16 de juny, la podeu veure a la Biblioteca de Torelló al Barri de Montserrat.La revista Cavall Fort es publica des del 1961. Des de llavors, ha fet un llarg camí sense perdre de vista els seus objectius essencials: ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil, feta en català, divertida i interessant, amb un contingut i una presentació de màxima qualitat, que ajudi els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, els desvetlli la curiositat pel món que els envolta, els estimuli la creativitat i sigui, en definitiva, un element de lleure actiu, creatiu i enriquidor.

26 de maig 2014

El Club del Llibre

El Club del llibre és un cicle de trobades amb escriptors a les biblioteques promogut per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de diverses editorials. 
El 29 de maig a les 19 hores, Lorenzo Silva estarà a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, on ens trobarem els Clubs de lectura de les biblioteques de la comarca d'Osona amb l'autor, per comentar "La marca del meridiano", el llibre amb que va guanyar el Premi Planeta de l'any 2012. 

Lorenzo Silva va exercir com advocat fins el 2002 i com a escriptor ha publicat un gran nombre de relats, assajos literaris i articles per a diferents revistes i diaris. L'autor destaca per les seves novel·les juvenils, i per la sèrie policíaca protagonitzada pels investigadors de la Guardia Civil Bevilacqua i Chamorro, un brigada i una sergent. Iniciada amb "El lejano país de los estanques", "La marca del meridiano" és la setena entrega d'una sèrie que ha guanyat nombrosos premis literaris. Una de les seves obres, "La flaqueza del bolchevique" ha estat adaptada al cinema. ambé destaquen els seus assajos com "Del Rif al Yebala. Viaje al sueño y la pesadilla de Marruecos".

Teniu més informació sobre Lorenzo Silva i la seva obra a la seva web.