19 de febr. 2018

Bibliolab "La ciència és divertida"

Amb el tercer projecte del BiblioLab, Art i Ciència, descobrirem d'on surten els colors i els podrem extreure de les plantes per fer les nostres pintures. Les inscripcions ja estan obertes i hi ha places limitades.
Les biblioteques de Torelló formem part de les 90 biblioteques pioneres d’aquest programa, que cerca generar coneixements d’una manera experimental.

BiblioLab és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) i un dels projectes destacats de “Connectem”, el Pla d’actuació del mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona. La finalitat d’aquest programa és fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, habilitats de gran valor en el desenvolupament de les persones en àmbits com l’educació, la cultura i l’emprenedoria.

Els projectes desenvolupats en aquest programa abasten diferents branques del coneixement i, en moltes d’elles, el factor tecnològic té un paper important. Les activitats s’estructuren en 4 àmbits temàtics: l’Artístic, el Científic, el Tecnològic i, el de Lectoescriptura i es distribueixen en packs de tres experiències. A Torelló, oferirem l’anomenat “La ciència és divertida”. Es tracta de projectes, a càrrec de l’empresa “Funbrain”, que estan pensats per divulgar la ciència i l’experimentació, promoure les actituds positives i educar en valors, de forma distesa, atractiva i divertida.

El primer projecte: Canvi climàtic i efecte hivernacle ha estat una activitat basada en l’experimentació, on els assistents van comprendre de forma pràctica què suposa el CO2 a l’atmosfera i l’efecte de la seva presència en grans quantitats al mar. 

El segon projecte de Ciència i música, “Aixó si que vibra”, estava adreçat a infants de 6 a 10 anys que volen saber d’on surt la música? En aquest bibliolab ens vam convertir en uns grans Luthiers per tal d’explicar, amb l’ajut d’objectes quotidians i instruments, què és la vibració i com es produeixen els sons. Després, vam fer un instrument musical amb material reciclat. Una bona oportunitat per experimentar amb el cos per descobrir les possibilitats d’emetre sons i entendre quins materials produeixen sons/vibracions diferents.