24 d’oct. 2018

Animació Stop-Motion

L'stop-motion és una tècnica d'animació que consisteix en capturar fotografies consecutives d'un objecte movent-lo una mica entre fotografia i fotografia de manera que, visualitzant-les ràpidament, hom creu que l'objecte es mou. Com que es tracta d’objectes reals en moviment, queden descartats els dibuixos animats o les animacions per ordinador.

La tècnica de l’stop-motion fou iniciada per Albert E. Smith i J. Stuart Blackton amb el curtmetratge d’animació The Humpty Dumpty Circus, fet el 1898. Georges Mélies va utilitzar aquesta tècnica pels efectes especials de films com el famós Viatge a la Lluna (1902).


Podríem diferenciar dues grans maneres d'animació stop-motion: la realitzada amb objectes rígids i la realitzada amb plastilina (o qualsevol altre material modelable). Aquesta última pot fer-se a l'estil lliure, amb figures que es van transformant durant el procés de filmació o, d'altra banda, amb personatges que mantenen una forma consistent durant tot el procés d'animació. Perquè els personatges aguantin la seva forma, es construeixen amb una armadura a l'interior, que va recoberta del material plàstic. D'altra banda, l'animació amb objectes rígides pot ser amb personatges amb rostres rígids i extremitats articulades (amb una armadura interna), o amb objectes no articulats.


Si teniu més de 9 anys, voleu conèixer aquesta tècnica i us agrada crear, innovar i experimentar, us podeu inscriure al Bibliolab “Animació Stop-Motion” que tindrà lloc a la nostra biblioteca properament.