28 de gen. 2019

Recomanem: Milicianas : mujeres combatientes republicanas


L’establiment a la Constitució de 1931 de la igualtat jurídica i política entre homes i dones va suposar un canvi en la tradicional posició de subordinació de la dona espanyola. Durant la Guerra Civil, fruit d’aquestes polítiques d’igualtat o del mateix col·lapse de la República, hi va haver dones que van decidir lluitar i de vegades morir al front i les supervivents van ser perseguides i castigades pel franquisme.


En aquest llibre, Ana Martínez Rus, professora d’història contemporània a la Universitat Complutense de Madrid, fa un retrat d’aquesta minoria de dones compromeses ideològicament. L’autora analitza les circumstàncies que van portar les milicianes a prendre les armes i també les dificultats que van trobar a les trinxeres en una societat masclista i paternalista.

Durant dècades, la historiografia, autors literaris i cineastes han contribuït a mitificar la figura de les milicianes, un fet que no sempre es correspon amb la realitat. Aquesta obra és un estudi de la situació de la dona durant la República i la Guerra Civil i un recull de les experiències d’algunes milicianes a les trinxeres, com Rosario Sánchez Mora, la “Rosario, dinamitera” del poema de Miguel Hernández.