6 de febr. 2019

Jules VerneDins del marc de les accions que, a nivell global, es celebren per commemorar el naixement de Jules Verne (Nantes, 8 de febrer del 1828), la biblioteca de Torelló Dos Rius us ofereix la conferència: “Jules Verne, de la ciència a l'imaginari”, a càrrec de Pasqual Bernat y una exposició sobre l’escriptor. També tenim a la vostra disposició un ampli recull de les seves obres en préstec.

Als onze anys el seu pare va frustrar l’intent del petit Jules d'embarcar rumb a les Índies, limitant aquest esperit aventurer als llibres que escriuria més tard. Els anys següents va estudiar dret, es va casar amb una vídua rica, va aconseguir una posició acomodada i quan el seu èxit l'hi va permetre es va dedicar en exclusiva a la literatura.

Després d'escriure, sense èxit, poesia i teatre, finalment va aconseguir la fama amb la publicació de "Cinc setmanes en globus" (1863), a la qual van seguir "Viatge al centre de la Terra" (1864), "De la Terra a la Lluna"(1865) i moltes més històries plenes de situacions extravagants i moments poètics.

Aprofitant els coneixements geogràfics adquirits en els seus nombrosos viatges i la seva fe en el progrés, Verne és reconegut com un especialista en relats de viatges i aventures, sovint de caire científic. Així, va predir alguns invents com la televisió, els helicòpters, els submarins, els gratacels de vidre, les naus espacials o l’internet i se'l considera el fundador de la literatura de ciència ficció.