13 de març 2019

Dia Mundial de la Poesia

La UNESCO va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per festejar-ho es celebra una gran festa de la paraula i les lletres amb tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. 


Es fa la tria d'un autor/a, que escriu un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia. En aquesta edició es tracta del poema “Poesia. Música de l'ànima teixida amb paraules”, de Rosa Fabregat, que serà recitat a la Biblioteca Dos Rius, en diferents llengües, per alumnes del CNL de Torelló. La celebració conclourà amb la segona edició del cicle de poesia contemporània en català a Osona, els Vespres Malgastats.

Rosa Fabregat (Cervera,1933). Escriptora, Doctora en Farmàcia, i Acadèmica de l’Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Guanyà el premi Vila de Martorell, 1978 de poesia amb el seu primer llibre, Estelles i ha desenvolupat una intensa activitat creativa, poètica i narrativa, que ha compaginat amb la col·laboració en publicacions periòdiques. La seva trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi (2017) i alguns dels seus poemes han estat traduïts a llengües com l’alemany, el castellà, el rus o l’anglès.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, amb la col·laboració dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, el Departament d’Ensenyament, el Departament de Justícia, Biblioteques de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, l’Institut Ramon Llull, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l’Espai Llull a l’Alguer i la Fundació Catalana Síndrome de Down.