26 de març 2019

Exposició: Dones refugiades de Palestina


Les Nacions Unides consideren persones refugiades palestines aquelles que tenien fixada la seva residència a Palestina entre 1946 i 1948 (i els seus descendents), i que han perdut la seva llar com a conseqüència de les diverses guerres, conflictes i episodis de violència entre àrabs i israelians. 

Com qualsevol conflicte, aquest afecta de forma diferent a dones i homes. Mentre que els nens i els homes estan exposats a amenaces sobre la seva integritat física, les nenes i dones es troben en un context que les fa especialment vulnerables: víctimes de l’ocupació israeliana i de la violència de gènere de la seva pròpia societat patriarcal. 

Fa 70 anys, el 1949, l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovà la creació de l’Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina a Pròxim Orient (UNRWA). Des d’aleshores ha donat i dona suport a milions de refugiats palestins. Les fotografies de l’exposició “Dones refugiades de Palestina: set dècades de resiliència i dignitat” formen part del Registre de la Memòria del Món de la UNESCO i procedeixen de l’arxiu UNRWA, compost per centenars de milers d’imatges i elements audiovisuals.