18 de des. 2019

Recomanem: Les Suites per a violoncel de J.S. Bach

Johann Sebastian Bach va compondre les 6 Suites per a violoncel sol sense baix (BWV 1007 a 1012) a principis del segle XVIII. Degut a la seva dificultat tècnica i al fet que les còpies de les partitures conservades no tenien anotacions d'interpretació de l’autor, durant més de 200 anys van ser relegades a l’aprenentatge i pràctica de l’instrument, eren poc conegudes i rarament s’interpretaven en públic.

A l'edat de 13 anys, el violoncel·lista català Pau Casals va trobar, a una botiga de segona mà de Barcelona, una còpia de les partitures i va començar a estudiar-les. Tot i que posteriorment va interpretar les obres en públic, no va ser fins al 1936, quan tenia 60 anys, que va començar a enregistrar-les. Poc desprès la popularitat de les suites de Bach es va disparar i actualment estan entre les composicions més representades de l’autor.

Aquestes suites per a violoncel aconsegueixen l'efecte de la música  polifònica de tres a quatre veus en una sola línia musical. Com és habitual en les suites musicals barroques, cada moviment es basa en un tipus de dansa (alemanda, corranda, sarabanda, minuet, borreia, gavota, i giga).

Les sis suites han estat interpretades i enregistrades també per molts violoncel·listes de renom com Mstislav Rostropovich, Paul Tortelier i Jo-Jo Ma. Cadascuna de les suites per violoncel s'estructura en sis moviments i el preludi de la primera suite és el fragment més popular de tots.