23 de març 2020

Clàssics literaris de por al cinema 2020

A Hollywood li encanta crear adaptacions de llibres a pel·lícules i, molt sovint és una experiència frustrant pels lectors. Si bé els llibres que es converteixen en pel·lícules no sempre són perfectes, sovint, després de veure una pel·lícula, hi ha qui busca l’obra original per veure com es compara la pel·lícula amb la visió de l’autor.

Per aquest any 2020 hi ha un bon número de clàssics que seran portats, o més ben dit re-re-portats a la pantalla, perquè tots tenen adaptacions previes. Si encara no els heu llegit (o vist alguna adaptació anterior), ara és el moment de fer-ho. Tot i que veure la pel·lícula de llegir l’obra pugui ser decebedor. Aquí teniu una mostra.

Comencem amb la terrorífica adaptació d’un relat curt del terror gòtic clàssic “The Turn of the Screw” de Henry James. Es tracta de la història d'una jove institutriu, contractada per cuidar dos nens, però que aviat comença a pensar que viuen en una casa embruixada. Podeu llegir la versió traduïda “Otra vuelta de tuerca” o “Una altra volta de rosca”. La pel·lícula és "The turning"


Jane Austen, les seves novel·les i el seu món han estat els darrers anys una bona font d’inspiració pel cinema. Tornen a la pantalla els intents d’Emma Woodhouse de ser una bona matrimoniera, tot i que potser s’hauria de preocupar més dels seus amors que dels de les seves amigues. "Emma" és una brillant comèdia romàntica amb sumptuosos exteriors. Aquesta no fa por però, com en els banquets, sempre va bé tenir alguna cosa diferent der "desengreixar"

La nova adaptació del relat curt d’H. G. Wells en que un científic descobreix com convertir-se en invisible i passa de viure una emocionant aventura a tornar-se boig, pren ara un enfocament diferent. Centrant-se en la violència de gènere, una dona, que fuig del seu ex (presumptament mort) comença a sentir-se assetjada per un “Home invisible”.


Les sorprenents i sovint estranyes històries de Roald Dahl han estat adaptades diverses vegades al cinema (Charlie i la fabrica de xocolata, Matilda...). Les aventures d’un nen amb un grup de dones, que a primera vista semblen velletes corrents, però que són éssers màgics que odien els nens és la trama de “Les bruixes”.

Coneguts per les seves històries infames amb finals brutals, els Germans Grimm no són uns desconeguts pel que fa a les adaptacions a pel·lícules i aquest any arriben “Gretel i Hansel”. La inquietant història de dos nens perduts al bosc, que arriben a la casa de xocolata de la bruixa, ha estat adaptada moltes vegades. Serà interessant veure la confrontació entre el vostre record de la història, la lectura de l’original i la terrorífica versió cinematogràfica on Gretel és la protagonista principal.


A ebiblio podeu accedir a totes aquestes obres en forma de llibre electrònic en diversos idiomes i, en alguns casos, altres suports com audiollibre o video. A la secció d'audiovisuals hi ha unes adaptacions de la BBC de "The turn of the screw" i "Emma" en V.O.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada