27 de març 2020

Fem salut amb la coherència cardíaca

L’activitat és essencial per a la nostra forma física i benestar, i alguns exercicis són molt fàcils de fer a la nostra sala d’estar. Per mantenir-se en forma mentre esteu a casa, no cal tenir un gran equipament ni molt espai. Podeu fer flexions, abdominals, squats ("sentadillas") o pujar i baixar escales, si en teniu. Des d'aquí, però, us proposem un exercici ben senzill, que no us farà vessar ni una gota de suor: la coherència cardíaca, una tècnica de respiració amb múltiples beneficis.


Entre el cor i el cervell hi ha una comunicació directa a través del sistema nerviós perifèric autònom, el qual està compost per dos ramals. El ramal simpàtic s'activa quan estem en perill alliberant adrenalina, accelerant el ritme cardíac. El ramal parasimpàtic actua com una mena de fre, alliberant neurotransmissors que disminueixen la freqüència cardíaca.

L'ideal és que tots dos es trobin en equilibri, però si vivim permanentment tensos i estressats o, fins i tot, a causa de les preocupacions quotidianes, es produeix un desequilibri que afecta el nostre cor, que bategarà de manera caòtica i irregular, amb accelerades i frenades. Succeeix el contrari amb emocions com l'alegria, la gratitud i l'amor, que afavoreixen la coherència cardíaca.

Però, què és la coherència cardíaca?


La coherència cardíaca és un estat en què la freqüència dels batecs és regular i presenta una alternança harmoniosa amb un patró repetitiu, ordenat i predictible. La respiració i la tensió arterial es sincronitzen ràpidament amb el ritme cardíac aportant molts beneficis, incloent una sensació immediata de benestar i calma, disminució de la pertorbació i ansietat del son, així com un millor control de l’estrès.

El principi és molt senzill i es pot implementar amb un simple rellotge. No obstant, hi ha moltes aplicacions per descarregar al mòbil que us donaran un cop de mà. 

Per començar, inhaleu pel nas durant 5 segons i bufeu per la boca durant 5 segons, repetint-ho 5 minuts. Us recomanem que feu aquest exercici tres vegades al dia.


La pràctica regular de les tècniques de coherència cardíaca pot aportar múltiples beneficis, tant a nivell psicològic com físic: Millora la capacitat d'atenció, concentració i processament de la informació, redueix l'estrès i la fatiga, facilita l'autoregulació emocional i enforteix el sistema immunitari.

Cuideu-vos mantenint-vos actius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada