31 de març 2020

Teatroteca, el teatre a casa

El teatre s'ha sumat a la revolució de l'streaming amb un servei de préstec en línia, de caràcter gratuït, que posa a disposició dels usuaris una selecció d'enregistraments d'espectacles en vídeo . Es tracta de la Teatroteca del CDT, un servei amb l’objectiu de promoure i facilitar l'accés al teatre.


El Centre de Documentació Teatral (CDT) es va crear el 1971 per contenir els documents referents a les arts escèniques pertanyents als arxius de l'Estat. Va heretar així els fons fotogràfics, fonogràfics i impresos dels Teatres Nacionals i Festivals d'Espanya (organisme autònom adscrit a diversos ministeris fins a la seva desaparició), i també un ampli fons bibliotecari. Aquesta feina de recopilació i difusió dels diversos materials es va continuar i ampliar durant les dècades següents.

Amb l'arribada del segle XXI comença el desenvolupament d'una aposta pels formats digitals, amb un gestor documental que ofereix prop d'un milió de documents digitalitzats, i que culmina, el 2016, amb la creació de la Teatroteca, un servei pioner de préstec en línia de gravacions audiovisuals que dóna accés al cada vegada més gran fons audiovisual del Centre.

En un primer moment es tractava d’un servei del Centre de Documentació de les Arts Escèniques i de la Música (CDAEM) del Ministeri de Cultura i Esport restringit a investigadors, educadors i professionals de les arts escèniques i que, des del gener de 2019, és obert a tots els ciutadans. Teatroteca funciona com qualsevol servei de préstec bibliotecari i els usuaris tenen un termini de dos dies per veure cada obra. Per utilitzar-lo, només cal omplir el full de registre.

Actualment ofereix 1596 espectacles, dels quals només un centenar són en altres idiomes diferents al castellà. Hi ha espectacles de tots els gèneres estrenats fins a 2018 (i algun de 2019), ja que sempre es deixen dos anys de marge des que una producció conclou la seva vida sobre les taules per no interferir en la seva explotació comercial. També hi ha un apartat d'obres accessibles per a discapacitats, amb audiodescripció o subtítols.

La plataforma té uns 7.000 usuaris que van visualitzar 9.042 obres en 2018. El catàleg conté espectacles de producció pública o privada estrenats a Espanya des de finals dels anys setanta i és només una petita selecció dels milers de gravacions que guarden els arxius del CDT, la majoria realitzades per la pròpia institució i altres procedents de donacions.

Us agradaria veure alguna obra de les últimes temporades? Un clàssic del teatre espanyol com “La vida es sueño”, de Calderon de la Barca o potser “Criaturas”, de Sergi Belbel? Potser us ve de gust veure amb els més petits “Manolito Gafotas”, d’Elvira Lindo? Teatre per a joves, sarsuela, un petit assassinat? Cap problema, teniu molt per triar: “Hey boy, hey girl”, de Jordi Casanova; “Doña Francisquita”, d’Amadeo Vives; “La ratonera”, d’Agatha Christie...

El funcionament i aparença de Teatroteca és similar al de ebiblio. Cada usuari pot prendre en préstec 1 vídeo durant un termini de 48 hores. Transcorregut aquest temps, l'enregistrament deixarà d'estar disponible. L'usuari pot tornar la gravació en el moment en què ho consideri convenient, com passa amb qualsevol préstec bibliotecari, i així sol·licitar nous vídeos.

Si en demanar un vídeo determinat aquest ja es troba prestat, es pot reservar-se en llista d'espera, rebreu un correu quan torni a estar disponible.
Si voleu veure les obres que hi ha en català (o qualsevol altre idioma) premeu el boto "busqueda" sense cap concepte escrit i apareixerà tot el fons amb els filtres disponibles.

Apagueu el mòbils, que la funció està a punt de començar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada