25 de març 2020

Uderzo, Goscinny, Astèrix i Obèlix

Amb motiu de la mort d’Albert Uderzo (1927-2020), un dels grans noms de la història del còmic, repassem la seva trajectòria professional. A ebiblio podeu trobar alguns dels àlbums i adaptacions al cinema de les aventures d’Astèrix, el seu personatge més popular.
En 1941, durant la II Guerra Mundial, se’n va a viure a la Bretanya amb el seu germà. Això li permet conèixer la Bretanya profunda i apreciar les seves gents. Anys més tard, Uderzo localitzarà el poble d’Astèrix a la Bretanya, l’únic paisatge francès que coneixia bé en aquell moment.

En acabar la guerra, il·lustra novel·les i pàgines de notícies i publica històries en diferents diaris. El 1951 coneix René Goscinny (1926-1977). Tots dos descobreixen passions comunes per Walt Disney, Laurel i Hardy i la historieta i decideixen treballar junts. Entre les seves primeres creacions es troben les aventures d'Oumpah-Pah, el pel roja, tot i que al principi no va tenir gens d’èxit. Tots dos viatgen regularment a Bruxeles, on es troben amb els dibuixants belgues: Morris, Franquin, Peyo, Graton... Amb aquest darrer formen una mena de sindicat per intentar canviar el fet que els drets de les obres dels dibuixants pertanyien a les editorials i no als autors. Això el fa perdre la feina i figurar en una “llista negra”.

El 1957, Goscinny, que treballa per la revista “Tintin”, el recomana, i junts publiquen algunes històries, com una nova versió d’Oumpah-Pah, que es converteix en la seva primera gran sèrie. En 1959, Goscinny i Uderzo participen en el llançament de la revista “Pilote”, on publiquen les primeres entregues de les aventures d’Astèrix. El 1961 apareix  el primer àlbum de la sèrie; “Astèrix el Gal”.

Astèrix atreu un nombre creixent de lectors, convertint-se aviat en un dels èxits més importants del còmic en francès. Durant la dècada dels seixanta, Uderzo es centra exclusivament en la seva creació principal i, amb Goscinny, realitza una història a l'any i supervisa minuciosament el desenvolupament del merchandising. El 1974, Goscinny i Uderzo, decebuts per la debilitat tècnica dels primers dibuixos animats extrets dels seus àlbums per l'estudi Belvision, van crear els Estudis Idéfix, per tal de controlar millor les següents adaptacions de les aventures dels gals irreductibles.


El 1977, poc abans de la seva mort, René Goscinny va rescindir el seu contracte amb Dargaud, el seu editor, a qui va demandar pels drets sobre Lucky Luke i va demanar a Uderzo que deixés de fer els dibuixos per a l'actual episodi “Astèrix a Bèlgica”, però després de la mort de Goscinny, Dargaud va obligar a Uderzo per justícia a donar-li. Uderzo també inicià accions legals contra Dargaud que es van allargar fins a 1998.

Uderzo participava en el desenvolupament dels guions d’Astèrix. Discutia amb Goscinny per tal de trobar la motivació, la idea guiada. Després Goscinny elaborava una sinopsi detallada incloent els diàlegs. Uderzo no canviava res, però a vegades lliscava petits gags visuals. Molts lectors escrivien per animar Uderzo a recuperar Astèrix i el dibuixant va decidir el 1979 continuar la sèrie escrivint els seus propis guions i creant la seva editorial. El primer dels seus vuit guions en solitari, “La gran rasa” inspirat en el mur de Berlín fou un èxit excepcional amb dos milions d’exemplars venuts.

El 2013, després d'un fort dolor a la mà, incapaç de dibuixar més, va passar la batuta a Didier Conrad per al dibuix i a Jean-Yves Ferri pel guió d'Astèrix. S’han publicat quatre àlbums i, malgrat els comentaris negatius dels crítics, el públic continua aclamant la sèrie, els últims àlbums de la qual són les edicions més grans de la història del còmic europeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada