2 d’abr. 2020

Anem de museus

El terme i el concepte de "museu", com a lloc on es guarden i s’exhibeixen obres d’art, no es va fer servir pròpiament per descriure aquests espais fins al segle XV, a l'època del Renaixement i encara van haver de passar gairebé 2 segles més perquè es convertissin en llocs públics. Finalment, el 1753, amb la inauguració del British Museum es va inaugurar el concepte modern de museu i amb l’expansió de les idees de la il·lustració es va estendre la idea que els poders públics eren custodis del patrimoni cultural, inaugurant la majoria de museus nacionals. Actualment, a tot arreu, hi ha tot tipus de museus, públics o privats, generalistes o especialitzats.


El cap de setmana i les vacances són tradicionalment bons moments per anar a visitar museus en família. L'art és una eina d'aprenentatge fonamental i per als més petits pot ser molt divertit. A més ajuda al desenvolupament de capacitats com el raonament abstracte, el pensament visual, tècniques orals d'expressió...

La visita a un museu, com la de qualsevol lloc turístic o ciutat consta de dues parts. En primer lloc està la creació de les expectatives, la preparació de la visita, la recerca d’informació a Internet i tot el que ens faci valorar allò que trobarem fins i tot abans de veure-ho. El segon pas és el més divertit´, doncs es tracta de viure en directe tot el que nosaltres i els nens ja hem vist a la imaginació.

Visitar un museu no implica obligatòriament haver de fer un viatge, ni tan sols sortir de casa, ja que són molts els que ens ofereixen la possibilitat de visitar-los de forma virtual. Per alguns, com el Museu Egipci de Barcelona, cal una aplicació que ens podem descarregar. Altres, com el Prado, de Madrid, ens permeten veure les seves obres online amb completes explicacions. També hi ha museus que permeten una autèntica visita virtual, desplaçant-nos pels passadissos com si fóssim a dins. De entre aquests darrers, us proposem la visita a dos dels millors museus del món: L’Hermitage de Sant Petersburg, un dels més antics d’Europa i el d'Orsay de París, que és bastant recent.El Museu Estatal de l'Hermitage ocupa sis magnífics edificis, el més important dels quals és el Palau d'Hivern, l’antiga residència dels tsars. Conté la col·lecció privada dels tsars i està formada per més de 3 milions de peces que van des d'antiguitats romanes i gregues fins a quadres i escultures de l'Europa Occidental, art rus, art oriental, peces arqueològiques, així com joies o armes. Entre els milers d'obres d'art podeu buscar la "Madonna Litta", de Leonardo Da Vinci, "El Almuerzo", de Diego Velázquez o el "Retrat de Dama en Blau", de Thomas GainsboroughEl museu d'Orsay va ser inaugurat l'any 1986 a partir de la remodelació de l'estació de ferrocarril d'Orsay. El museu, una autèntica obra d’art ell mateix, alberga pintura impressionista i postimpressionista, escultura, arts decoratives, fotografia, cinema i arquitectura, obres totes elles pertanyents al fons del Museu del Louvre. Entre altres trobareu obres de Van Gogh com la “Nit estelada”, de Cezanne com “Els jugadors de cartes” o de Renoir com “El ball del Moulin de la Galette”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada