17 d’abr. 2020

Aprenent amb els Dummies

Per definició, en anglès, un dummy és un model o rèplica d’un ésser humà o un objecte dissenyat per semblar i servir com a substitut del real. Un exemple molt conegut són els “crash test dummies”, unes rèpliques a escala natural de persones, amb el pes i les articulacions creades per replicar el comportament del cos humà en la col·lisió d'un vehicle. 

Per relació, i amb caire ofensiu, és refereix a una persona que no és capaç de parlar o, per extensió, de fer una cosa senzilla. És una persona estúpida. Un idiota, que en termes mèdics de fa un segle es referia a les persones considerades amb un quocient intel·lectual molt per sota de la mitja, inferior a la d'un imbècil. Actualment aquest terme mèdic està obsolet. 


A començaments dels anys 1990, Dan Gookin va decidir incorporar l’humor i acudits al format d’un llibre per a principiants sobre informàtica. El novembre de 1991 IDG Books va publicar “DOS per a Dummies”, una forma senzilla i divertida d’acostar-se al sistema operatiu de Microsoft. Tot i que inicialment la sèrie es va centrar exclusivament en temes de programari i tecnologia, aviat va incorporar títols d’interès general, amb temes tan diversos com “Acné per a Dummies”, “Escacs per a Dummies”, “Pesca per a Dummies” i molts altres temes. 

D’aquesta manera un concepte pejoratiu s’ha transformat en una extensa sèrie de llibres d’instrucció i/o referència, que tenen com a finalitat presentar guies no intimidadores per introduir als lectors en els diversos temes tractats. Gairebé tots els llibres de Dummies s’organitzen al voltant de seccions anomenades "parts", que són grups de capítols relacionats. Les parts estan gairebé sempre precedides d'un còmic que fa referència a alguna part del tema en discussió. La prosa és simple i directa amb icones en negreta, com ara un tros de corda lligat al voltant d'un dit índex, que es col·loquen al marge per indicar passatges especialment importants. 

Una altra constant de la sèrie Dummies és "La part de les desenes", una secció al final dels llibres on s'inclouen llistes de 10 articles. Solen ser recursos per a un estudi addicional i, de vegades, també inclouen informació divertida que no s’ajusta fàcilment a altres parts del llibre. 

La sèrie ha tingut un èxit mundial amb edicions en nombrosos idiomes. Els llibres són un exemple de franquícia mediàtica, amb una portada distintiva de color groc i negre, amb una caricatura a la capçalera i un logotip informal d'estil de pissarra. Els que comentem a continuació, els teniu a la vostra disposició a ebiblio 

Teniu aficions musicals? Cap problema, “Violín para Dummies” us ho posa fàcil, tant si ja teniu alguns coneixements com si sou principiants. Teniu “Acordes de piano para Dummies” si voleu començar a tocar l’instrument o milloreu la vostra tècnica amb els divertits “Ejercicios de piano para Dummies”. Trobareu 300 “Ejercicios de guitarra para Dummies” per millorar la vostra tècnica o, si voleu ser uns guitar heroes com Mark Knopfler, teniu “Acordes de guitarra pop/rock para Dummies” Si el vostre instrument és la veu, us interessa “Canto y técnica vocal para Dummies” 

Els dummies no passaran gana ni han de tenir problemes de salut si segueixen els consells de llibres com “Ensaladas para Dummies”, que ofereix receptes per fer en quatre passos i poc temps; “Plato único para Dummies”, plats complerts i fàcils. “Cocina ligera para Dummies” són plats per menjar sense sentir-se culpable i si voleu receptes fàcils i saludables teniu “Cocina sin gluten para Dummies” i per acabar, “200 recetas de cocina sencillas y rápidas”, fàcils i saboroses a l'abast de tothom 

Hi ha moltes raons per les que necessiteu o vulgueu apropar-vos a el món de l'economia. “Autónomo para Dummies” aclareix la seva complexa i desconeguda xarxa d'obligacions administratives. Si us cal tenir coneixements de tots els àmbits de l'empresa, trieu “Pymes para Dummies”. “Economía para dummies” explica molts conceptes, com el deute públic o el lliure comerç i, si sou arriscats, “Inversión en valor para Dummies” per saber com invertir a llarg termini per obtenir beneficis. 

Per ser un dummy de profit només cal que tingueu un ordinador i en aquest apartat hi ha també llibres pels dummies més joves. “Excel 2016 para Dummies” conté informació actualitzada sobre el popular full electrònic. Si sou creatius, descobriu uns conceptes de programació senzills en tres projectes fàcils de seguir a “Diseña juegos digitales" i a “Crea animaciones digitales” teniu les quatre fases principals del disseny d'animació amb Scratch. Si voleu estar a la moda probeu “Haz tus vídeos de YouTube” amb tot el procés: des de la creació d'idees fins a la producció i a continuació “Youtubers para Dummies”, que us permetrà, amb una mica de sort, esdevenir “influencers”. Finalment, “Crea una app para móvil”, per fer aplicacions i jocs per Android amb AppInventor 

Hi ha moltes raons, personals o espirituals, per les que podeu voler conèixer “Las grandes religiones para Dummies” o els misteris de la “Ciencia para dummies”, amb explicacions que van des de l’alquímia fins a la fibra òptica. Si el vostre interès es dirigeix capa la comunicació, apreneu anglès amb “Ejercicios de gramática inglesa para Dummies” amb les seves respostes o llegiu “Pensamiento crítico para Dummies”, per analitzar, entendre i avaluar les notícies i identificar les mentides; o “Lenguaje no verbal para Dummies”, per entendre i controlar el que diu el vostre cos. Nou sou gaire manetes? “Bricolaje para Dummies”és ideal per fer les petites reparacions a la llar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada