3 d’abr. 2020

Cinema per Setmana Santa

Popularment eren "una de romans". Les històries ambientades en l'Imperi Romà han fascinat als cinèfils des dels principis de la indústria mateixa i sempre ha estat una temàtica que ha tingut molt èxit tant al cinema com a la televisió. Basant-se en aquest escenari, entre els anys 1950 i els 60 es van realitzar una gran quantitat de films, coneguts com d'espases i sandàlies i que els crítics de la revista "Cahiers du Cinéma" van batejar com "pèplum", pel nom de la túnica que es feia servir a
l'època clàssica. 


Aquells mateixos anys van ser els de l’eclosió popular de la televisió, al menys als Estats Units i els grans estudis, per lluitar amb la pèrdua d’espectadors que generava el nou mitjà, van disparar els pressupostos per a la producció de grans i espectaculars pel·lícules. Van ser els “Kolossals”, superproduccions amb milers d’extres i la construcció de decorats gegantins. Gegantines van ser les pèrdues econòmiques que va generar “Cleòpatra” (1963) i que pràcticament van significar la desaparició dels romans de la gran pantalla, al menys fins a l’arribada de “Gladiator” (2000). 

Entre les pel·lícules de romans, generalment de temàtica heroica i mitològica i caracteritzades per un manca de rigor històric, hi ha un grup que tenen un nexe en comú. Es tracta de pel·lícules en que la religió cristiana, o directament la figura de Jesucrist, juga un paper més o menys important. Per aquesta raó han estat reposades a cinemes i, sobretot a les televisions, any rere any, quan arriba la Setmana Santa. 

A continuació us oferim un recull amb les millors pel·lícules que podeu trobar en els diversos canals i plataformes de televisió o fins i tot a Youtube durant aquestes dates. Moltes ple·lícules interessants es queden fora de la llista però les que estan han deixat una empremta inesborrable i estan entre les més aclamades cintes d'aquest gènere 1 Ben-Hur (1959) La millor i més recordada de les versions de la novel·la de 1880 de Lew Wallace, “Ben-Hur: A Tale of the Christ”.

Dirigida per William Wyler, i protagonitzada per Charlton Heston, tenia el pressupost i els decorats més grans mai vistos. En la pel·lícula es van utilitzar més de 200 camells i 2.500 cavalls, amb uns 10.000 extres. La cursa de carros de nou minuts s’ha convertit en una de les seqüències d’acció més famoses del cinema. Va guanyar onze Oscars. 

2 Espartaco (1960) Dirigida per Stanley Kubrick, basada en la novel·la de Howard Fast i inspirada en la història del líder d’una revolta d’esclaus i en l’antiguitat, i dels esdeveniments de la Tercera Guerra servil. 

Protagonitzada per Kirk Douglas i grans actors com Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons, Charles Laughton o Tony Curtis. L’èxit va ser tan gran que va aconseguir acabar amb la llista negra de Hollywood, on figurava el guionista Dalton Trumbo, fruit de la caça de bruixes del senador McCarthy. 

3 Quo Vadis (1951) Adaptació de la novel·la del premi Nobel polonès Henryk Sienkiewicz. Dirigida per Mervyn LeRoy i protagonitzada per Robert Taylor, Deborah Kerr, i Peter Ustinov, com a inoblidable Neró. 

Va ser un èxit tan gran de taquilla que va servir per rescatar la MGM de la fallida. Sergio Leone va ser un dels ajudants de direcció i uns desconeguts Sofia Loren i Bud Spencer apareixien com a extres. 

4. Los Diez Mandamientos (1956) Dirigida i narrada per Cecil B. DeMille, està basada en Prince of Egypt de Dorothy Clarke Wilson i el Llibre de l'Èxode, dramatitzant la història bíblica de Moisès. 

Filmada a Egipte i el Mont Sinaí conté un memorable duel entre Charlton Heston i Yul Brynner, com Ramses, i grans efectes especials, com la separació de les aigües del Mar Roig. Està entre les més taquilleres de la història del cinema. 

5 Rey de reyes (1961) És una dramatització de la història de Jesús de Natzaret des del seu naixement i ministeri fins a la seva crucifixió i resurrecció, amb molta llicència dramàtica. 

Rodada a Espanya pel productor Samuel Bronston, va ser dirigida per Nicholas Ray, amb Jeffrey Hunter com a Jesús.

6 La túnica sagrada (1953) Narra la història del tribú militar romà (Richard Burton) que comanda la Crucifixió de Jesús i de la peça de roba que cobria al Mesies. 

La pel·lícula, dirigida per Henry Koster, va ser la primera en CinemaScope. Basada en la novel·la homònima de Lloyd C. Douglas, va tenir una seqüela, que per raons obvies no va protagonitzar Richard Burton. 

7 Barrabás (1961) Basada en la novel·la del Premi Nobel Pär Lagerkvist, se centra en la figura del delinqüent que, segons l’Evangeli, va ser alliberat per Ponç Pilat, per aclamació popular,  en lloc de Jesús. 

Protagonitzada per Anthony Quinn i dirigida per Richard Fleischer inclou escenes espectaculars com una batalla de gladiadors i una crucifixió durant un eclipsi solar total.

8 El cáliz de plata (1954) Darrera pel·lícula dirigida per Victor Saville i debut de Paul Newman. 

Adapta la novel·la de Thomas B. Costain sobre un artesà grec encarregat d’esculpir les cares dels deixebles i del mateix Jesús a la copa de plata de Crist. 

Tot i l'exit que va tenir, Paul Newman la considerava la seva pitjor pel·lícula.

9 Demetrius y los gladiadores (1954) 

Sota la direcció de Delmer Daves, Victor Mature reprèn el seu paper com Demetrius, l’esclau cristià de “La túnica sagrada”, que ara és gladiador i ha de fer arribar la roba de Jesús a l’apòstol Pere abans que caigui a les mans de l’emperador Caligula. 

Tot i presentar personatges de la novel·la, no té una base literaria.

10 La vida de Brian (1979) Dirigida per Terry Jones, protagonitzada i escrita pel grup de comèdia Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin). 

La pel·lícula explica la història de Brian Cohen, un jove jueu que va néixer el mateix dia i al costat de Jesucrist, i posteriorment és confós amb el Messies. Carregada d'humor i de sàtira religiosa, la pel·lícula va ser prohibida durant dècades en alguns països. 

Memorable final amb un esquadró suïcida i una cançó molt recordada "Always look on the bright side of life".

Com totes les llistes, aquesta és una tria personal i segurament trauríeu o afegiríeu o canviaríeu l’ordre dels títols. En qualsevol cas, esperem que aquestes pel·lícules us ajudin a mirar sempre el costat positiu de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada