24 d’abr. 2020

Dia Internacional de la Terra

L'any 2009 l'ONU va publicar la resolució en la qual s'instaurava el 22 d'abril com a “Dia Internacional de la Mare Terra” de forma oficial, amb l'objectiu d'assolir un just equilibri entre les necessitats econòmiques, les socials i les ambientals de les generacions presents i futures, i per promoure l'harmonia amb la natura i la Terra. Tot va començar el 1968, quan, el professor i científic Morton Hilbert va començar a organitzar conferències sobre els efectes negatius que s'estaven provocant pel deteriorament de l'entorn. Del seu treball, i del de molts dels seus alumnes en els anys següents, va sorgir un moviment per a crear una consciència comuna en front dels problemes de la superpoblació, la producció de contaminació, la conservació de la biodiversitat i altres preocupacions ambientals per protegir la Terra i reconeixent la importància de la protecció dels ecosistemes terrestres. 

Aquest any es compleix el 50 aniversari de la gran manifestació en defensa de la Terra, el 22 d'abril de 1970, que va donar els seus fruits amb la creació de la primera agència ambiental als Estats Units i, el 1972, ja es va celebrar una conferència internacional: la Cimera de la Terra, que va tenir lloc a Estocolm, i que serviria per sensibilitzar els líders mundials sobre la magnitud dels problemes ambientals. 

Tradicionalment, la civilització humana ha tingut un impacte negatiu en la majoria dels éssers vius, produint una disminució global de les espècies. La destrucció de l'hàbitat, l'explotació i el canvi climàtic estan causant la pèrdua de la meitat de la població d'animals salvatges del món i moltes espècies desapareixeran abans que aprenguem sobre elles o els beneficis que porten al nostre planeta. 

La pèrdua de biodiversitat, la desertització, el canvi climàtic i la interrupció de diversos cicles naturals són els costos de la nostra ignorància en vers la natura i la integritat dels seus ecosistemes i dels processos de vida. Des de la revolució industrial, la Natura ha estat tractada com una mercaderia que existeix en gran mesura per al benefici de les persones, i s’ha considerat que els problemes mediambientals es podien solucionar amb l’ús de la tecnologia. 

La nostra atmosfera també pateix els efectes que l'acció de l'home produeix en ella. La contaminació i l'augment dels gasos d'efecte hivernacle com a conseqüència de la industrialització, la superpoblació i la conseqüent desforestació incrementa encara més l'escalfament global, el que influeix en la destrucció d'ecosistemes. 

En aquest segle s'han donat 14 dels 15 anys més càlids que mai s'han registrat. El resultat és que les aigües dels oceans són més càlides i les temperatures de la superfície de la Terra més elevades. Això està provocant el desgel de les glaceres i l'augment del nivell del mar a causa de l'augment de la temperatura global. 

El Dia de la Terra és una oportunitat per recordar que el planeta i els seus ecosistemes ens donen la vida, i en això l'aigua juga un paper fonamental. De fet, tot i representar tan sols un 1% de la superfície terrestre, els ecosistemes d'aigua dolça constitueixen un dels hàbitats terrestres més vius, albergant gairebé una de cada deu espècies de la planeta. No obstant això, els ecosistemes d'aigua dolça també són els més amenaçats i estan disminuint a passos de gegant a causa de la fragmentació de l'hàbitat, la sobreexplotació, la presència d'espècies invasores, la contaminació o el canvi climàtic. 
El Dia de la Terra no només és un dia important per al medi ambient i per a aquells que, d'alguna manera, estan implicats en la seva cura; ha de ser també un dia important per a tots els éssers humans. Hem d'entendre d'una vegada per totes que la cura de la Terra és una responsabilitat col·lectiva i hem de fomentar aquesta harmonia amb la natura i la Mare Terra. 

Per satisfer les necessitats bàsiques d’una població en creixement dins dels límits dels recursos finits de la Terra, cal dissenyar un model més sostenible per a la producció, el consum i l’economia en general. Això requerirà una nova relació amb la Terra i amb la pròpia existència de la humanitat, amb la construcció d’un nou paradigma no antropocèntric en el qual la base fonamental no siguin només en les preocupacions humanes. 

A ebiblio teniu a la vostra disposició, en diversos suports, informació sobre ecologia, canvi climàtic i el planeta Terra en general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada