8 d’abr. 2020

Gaudí Virtual

Observador de la natura i figura universal de l’arquitectura moderna, Antoni Gaudí (1852-1926), va trencar els esquemes establerts utilitzant uns sistemes constructius i una metodologia pròpia per produir edificis singulars carregats de símbols i detalls. Influenciat per les formes arquitectòniques orientals i pel renovat interès que durant el segle XIX hi va haver pel gòtic, va crear un estil propi i es va convertir en el màxim exponent del modernisme català.

Instal·lava el seu taller al costat de les obres i allà seguia un mètode basat en la tècnica d’assaig i error, experimentava amb models a escala, amb les formes i les estructures que posteriorment aplicava a les construccions. A ebiblio teniu a la vostra disposició llibres i audiovisuals sobre la vida i obra de Gaudí i altres representants del modernisme, així com del moviment mateix.

A Barcelona, Antoni Gaudí va deixar moltes obres singulars com ara el Parc Güell, la Casa Vicens, la Casa Calvet, la Torre Bellesguard, el Col·legi de les Teresianes i, potser, les tres més conegudes: la Casa Batlló, la Casa Milà i la Sagrada Família.

La Casa Batlló (1904-1907) va ser un encàrrec de Josep Batlló i Casanovas, un empresari tèxtil. La part més coneguda és la façana, considerada una de les més creatives i originals de Gaudí amb una combinació de pedra, ferro forjat, trencadís de vidre i ceràmica policromada. Com en altres de les seves obres, Gaudí va comptar amb la col·laboració dels arquitectes Josep Maria Jujol i Joan Rubió i Bellver.

En aquest cas, l’encàrrec consistia en la reforma total d’un habitatge ja existent. Tot i que la intenció inicial era reformar només la façana, Gaudí va reorganitzar els espais, dotant-los de més ventilació i il·luminació natural, afegint dos pisos a la seva alçada i remodelant les golfes i el terrat. El projecte va ser qüestionat per les autoritats de l’època, fins al punt que no li van concedir el permís municipal d’obres fins al 1913, set anys després de la seva finalització.

No us perdeu aquest recorregut virtual pel pis noble, la terrassa posterior, el primer pis, les golfes, el terrat...

La Casa Milà (1906-1912), també coneguda com “La Pedrera” va ser un encàrrec de l'empresari Pere Milà i Camps, que va conèixer Gaudí quan va anar a visitar a en Josep Batlló a la seva nova casa. En el seu moment fou molt polèmica a causa de les agosarades formes ondulades de la façana de pedra i els ferros forjats retorts que en decoren les balconades i finestres.

Arquitectònicament està considerada una obra innovadora en comptar amb una estructura de columnes i plantes lliures de murs de càrrega i amb un garatge soterrat. 

Durant la construcció, però, va comptar amb la oposició d’altres veïns del Passeig de Gràcia i van haver-hi molts problemes amb l’Ajuntament perquè les golfes i el terrat excedien el màxim permès i un dels pilars de la façana ocupava una part de la vorera de passeig de Gràcia. Tot es va arreglar amb el pagament d’una multa i la declaració d’edifici monumental per part de la Comissió de l’Eixample.

En aquesta visita virtual podeu veure els diferents elements que formen la pedrera: la façana de pedra calcària, els vestíbuls i patis dels dos edificis que formen el conjunt i, com no, les originals golfes, el terrat i les xemeneies que semblen guerrers.

El Temple Expiatori de la Sagrada Família (1882-    ), és un dels exemples més coneguts del modernisme català i un edifici únic al món. El 1882 es va posar la primera pedra del que havia de ser un temple neogòtic projectat per l’arquitecte Francisco de Paula del Villar. Les seves diferències amb els promotors afavoreixen la seva substitució un any més tard per un jove Antoni Gaudí.

Gaudí hi va treballar durant la major part de la seva carrera professional i, des del 1915 d'una manera gairebé exclusiva. És la culminació del seu estil naturalista amb una perfecta harmonia entre els elements estructurals i els ornamentals. Els diferents elements del temple imiten les formes de la natura fins al punt que, per exemple, l’interior sembla un bosc. En vida d'Antoni Gaudí només es van completar la cripta, encara en estil neogòtic, l'absis i, parcialment, la façana del Naixement.


Ara podeu gaudir d’una visita virtual per veure els detalls de la nau central amb una estructura arborescent de pilars inclinats i voltes hiperboloides. No us perdeu les naus laterals, les capelles, l’absis, les torres, la façana o la cripta original.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada