15 d’abr. 2020

John Grisham i el thriller legal


John Grisham (1955) és un novel·lista, advocat, polític i activista nord-americà, més conegut pels seus populars thrillers legals. Els seus llibres han estat traduïts a 42 idiomes i publicats a tot el món amb vendes de centenars de milions d'exemplars. 

Després de graduar-se a la Facultat de Dret el 1981, va passar a exercir el dret durant gairebé una dècada, especialitzant-se en defensa penal i litigis per ferides personals. Un dia de l’any 1984 va escoltar al jutjat el testimoni d'una víctima de violació de dotze anys i va començar a escriure una novel·la sobre el que hauria passat si el pare de la nena hagués assassinat els seus agressors. Aprofitant estones abans d’anar a l’oficina i durant els recessos dels tribunals, va dedicar tres anys a “Temps de matar”. Inicialment rebutjada per moltes editorials, finalment es va publicar el juny del 1988 amb una petita edició de 5000 exemplars. 

Aleshores, ja estava treballant en una altra novel·la sobre un jove llicenciat que entra a treballar a un despatx d’advocats aparentment perfecte on res no és el que sembla. Quan va vendre els drets a la Paramount per fer un llargmetratge, "La tapadera", protagonitzat per Tom Cruise, John Grisham es va convertir en un autor d’èxit i “La firma” es va convertir en la novel·la més venuda del 1991. 


Els èxits de les seves novel·les següents, “L’informe Pelicà”, i “El client”, van confirmar la reputació de Grisham com a mestre del thriller legal i també van ser portades al cinema, igual que ”Cambra de gas”, ”Legítima defensa”, o ”El jurat”, entre altres”. 

A banda de les seves obres de ficció legal també és autor de la sèrie de novel·les juvenils protagonitzades per Theodore Boone, un jove aspirant a advocat de 13 anys, i d’altres novel·les ambientades al món de l’esport o al Mississippi rural 

A ebiblio teniu a la vostra disposició lectura en anglès com "The pelican brief", algunes de les seves darreres obres, com la més recent, "Ajuste de cuentas", o les de la sèrie de Theodore Boone.

Si us agraden els llibres de John Grisham, proveu-ne els autors següents. Podeu visitar les seves webs mitjançant els enllaços dels respectius noms i després cercar-los a ebiblio. 

David Baldacci. La seva primera novel·la “Poder absolut”, va ser adaptada al film del 1997 protagonitzat per Clint Eastwood i Gene Hackman. Les seves novel·les per adults i joves han estat traduïdes a més de 45 idiomes d’arreu del món. 

Julian Barnes és un escriptor anglès. També ha escrit ficció de crims sota el pseudònim de Dan Kavanagh. A més de novel·les, Barnes ha publicat col·leccions d’assaigs i narracions breus. 

Frederick Forsyth. Des de la publicació de “Chacal” l’any 1971 ha desenvolupat una llarga i exitosa carrera amb thrillers de política-ficció fins arribar a “El zorro”. 

Robert Ludlum. Autor de diversos thrillers de gran èxit, és recordat per la sèrie de novel·les protagonitzades per Jason Bourne, representat a la pantalla per Matt Damon. 

Steve Martini. Gairebé totes les seves novel·les estan protagonitzades per l’advocat Paul Madriani i el seu contrincant i col·lega Harry Hinds. 

Brad Meltzer. Les seves obres han aparegut a la llista de best-seller per a ficció, no ficció, consells, llibres per a infants i còmics. 

James Patterson és molt conegut per diverses sèries de novel·les, com les protagonitzades per Max Einstein per a joves o la saga per adults del detectiu Alex Cross, interpretat a la pantalla per Morgan Freeman. 

Lisa Scottoline és coneguda pels seus thrillers ambientats en el món de la llei, generalment protagonitzades per dones com Benedetta Rosato. 

Scott Turow és un autor i advocat amb poc més d’una dotzena d’obres publicades, traduïdes a més de 40 idiomes i portades sovint a la pantalla. La primera, “Presumpte innocent” va ser protagonitzada per Harrison Ford el 1990.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada