6 de maig 2020

El còmic, el novè art

El terme belles arts va sorgir al segle XVIII per referir-se a les principals arts: arquitectura, dansa, escultura, música, pintura i literatura. El 1911, Ricciotto Canudo és el primer a qualificar el cinema com el setè art i posteriorment es va reconèixer la fotografia com el vuitè. 

Una historieta o còmic és una forma d'expressió artística, que utilitza dibuixos articulats en seqüències narratives i sovint acompanyats de textos (narracions, diàlegs, onomatopeies...). El seu origen s’atribueix a Rodolphe Töpffer al segle XIX. Richard Felton Outcault amb The Yellow Kid també és considerat com un dels precursors del gènere. 

Als Estats Units la historieta es va popularitzar a principis del segle XX i es va produir un desenvolupament important a la dècada de 1930 amb l’aparició de Superman, un personatge creat el 1938. Va ser també durant el període d’entreguerres que Hergé va crear Les Aventures de Tintin, mentre al Japó, Osamu Tezuka va popularitzar el gènere de manga després de la Segona Guerra Mundial. 

Com la música pop o les novel·les de detectius, el còmic ha patit moltes dificultats per obtenir un reconeixement real. Inicialment era considerat com un subgènere de la literatura, o un art menor en comparació amb la pintura, i destinat principalment als nens. La historieta va anar guanyant, a partir dels anys seixanta, legitimitat com a art quan els seus autors exposen i venen planxes originals com fan altres artistes. També apareixen festivals que atrauen milers de visitants, com el Festival Internacional de Còmics d'Angoulême, inaugurat el 1974 a França, o el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, des del 1981. Finalment se li atorga el reconeixement com a art, ja sigui per premis com el Pulitzer que va guanyar Art Spiegelman per la novel·la gràfica Maus, el 1992 o per exposicions en museus d’arreu del món. 

Actualment es considera que el còmic és el novè art, amb dues percepcions principals. La primera considera el còmic com un art menor i l’altra fa del còmic un art  de ple dret, a causa de la utilització d'uns codis expressius propis, absents en la resta de les belles arts. 

Hi ha qui diu que el còmic, en tant que "art", està vinculat a totes les formes pictòriques que l'han precedit i que comença amb els primers dibuixos d’art rupestre, els baix relleus dels temples egipcis, els frisos del Partenó d’Atenes, la columna de Trajà a Roma, els baix relleus del temple d’Angkor Wat a Cambodja, els còdexs precolombins o les Bíblies il·lustrades de l'edat mitjana. A la tradició catalana tenim les auques, que són sèries d’imatges, acompanyades de textos rimats que expliquen una història. Totes aquestes referències artístiques tenen en comú el desig d’explicar una història, com una historieta. 

El còmic és un art en evolució constant, on sorgeixen nous gèneres i alguns autors exploren nous modes de narració i nous formats. Gràcies a l’expansió d’Internet i al desenvolupament d’eines de creació digital, els autors de còmics s’han apoderat d’aquest nou mode de comunicació, publicant nous còmics directament en forma de blocs. 

Amb qualsevol cercador d’Internet podeu trobar webs on llegir online, i de forma gratuïta, historietes de tot tipus. Igualment, a ebiblio teniu a la vostra disposició còmics i aventures gràfiques com les d’aquesta imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada