16 de gen. 2020

Recomanem: La batalla de l’Ebre. 14 itineraris en BTT


L’episodi bèl·lic més llarg, cruent i decisiu que ha viscut el nostre país en l’època contemporània fou la batalla de l’Ebre. Entre juliol i novembre de 1938 es van perdre desenes de milers de vides i les darreres esperances de la República de capgirar la Guerra Civil.

La batalla de l’Ebre. 14 itineraris en BTT” ens ofereix la possibilitat de fer esport i turisme pels escenaris de la guerra. La majoria de rutes circulen per les comarques de la Ribera d’Ebre, on es produí el pas principal del riu, i la Terra Alta, on van tenir lloc els enfrontaments més importants i on hi ha més vestigis. També es poden conèixer altres escenaris situats al Segrià, El Baix Cinca o el Montsià.

Els itineraris tenen una breu introducció amb els aspectes més destacats i les dades tècniques i oscil·len entre els 20 i els 55 quilòmetres. Han estat pensats per a un usuari mitjà de la BTT i, malgrat que requereixen una certa resistència física, no tenen dificultats tècniques considerables. A més, alguns dels recorreguts poden enllaçar-se entre si i algunes rutes permeten fer alguna aproximació a peu i visitar espais relacionats amb la batalla de l’Ebre no accessibles amb BTT.

L’autor, David Sancho Cepero, va néixer a Barcelona el 1973 i és llicenciat en Història i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de Lleida. Actualment, treballa com a professor de secundària i ha col·laborat amb les revistes “Sàpiens” i “Vèrtex”, i és coautor dels llibres “Racons, les rutes del Temps d’Aventura” (2007) i “Noguera, 17 excursions en BTT” (2010). En l’àmbit educatiu, és coautor de la guia didàctica “Corba de Foc: el Cap de Pont de Balaguer” (2011), editada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.