20 de març 2020

Jenny Han i les seves noies

Jenny Han (1980) és una autora nord-americana, d’origen coreà, que compagina la seva feina com a bibliotecària escolar amb la d’escriptora de ficció per a joves i adults. Han és coneguda per escriure la trilogia “A todos los chicos”, de caire realista i amb tocs autobiogràfics. En opinió de la crítica, les seves novel·les son plenes de caliu i dolçor, de manera que llegir-les et fa sentir tan a gust com enfonsant-se en un bany calent.

Des de la seva aparició el 2014 les novel·les de A todos los chicos” es van enfilar a les llistes dels més venuts i molt aviat va ser portada a la pantalla una primera entrega, el 2018 i la seva continuació el 2020, ambdues protagonitzades per Lana Condor, i que es poden trobar a Netflix, que ja està produint la tercera.

A la primera entrega, “A todos los chicos de los que me enamoré”, Lara Jean Song Covey, una estudiant de secundària, veu com la seva vida canvia quan, sense que ella ho sàpiga, s’envien les cartes que secretament va escriure a cinc nois als que va estimar. A la continuació, “P.D. todavía te quiero”, una feliç Lara Jean veu com un dels destinataris de les seves cartes torna a la seva vida. La trilogia es tanca amb “Para siempre, Lara Jean, amb la protagonista al darrer any d’institut i el seu xicot que ha d’anar a la universitat.

Abans, però, ja havia publicat la trilogia "de l’estiu", protagonitzada per la Isabel “Belly” Conklin, una noia que viu tot l'any esperant que arribi l'estiu i les vacances. A la primera part, “Un estiu diferent, la Belly va a la platja amb la seva família, una amiga de la seva mare i els fills d’aquesta, en Jeremiah i en Conrad. Des de sempre la Belly ha estat enamorada d’un d’ells però mai li havien fet cas...fins ara. A “Un estiu sense tu, la Belly i en Jeremiah han de buscar en Conrad, que ha desaparegut. Finalment, a “Sempre ens quedarà l’estiu, la Belly haurà de prendre una gran decisió que, inevitablement, trencarà el cor d’un dels germans.

Totes aquestes novel·les les podeu trobar en format digital a ebiblio.

19 de març 2020

Bogart o Belmondo?

L’ebiblio no és només una aplicació que, amb el vostre carnet de la biblioteca, us permet llegir llibres i revistes en format digital. També permet l’accés a un ampli catàleg de films per veure moltes pel·lícules online.

Des d’ebiblio us plantegen la pregunta de quin actor és el vostre dur favorit entre Humphrey Bogart (1899-1957) i Jean-Paul Belmondo (1933).

Belmondo, l’enfant terrible del cinema francès, fou una de les principals figures del moviment francès de la Nouvelle Vague (Una doble vida), 1959 i (La sirena del Mississippi), 1969. Es recordat pels seus papers de barrut simpàtic (Simpático caradura), 1966, d’home d’acció (El profesional),1981 i per les seves col·laboracions i rivalitat professional amb la icona del cinema francès Alain Delon (Borsalino), 1970.

Bogart és recordat per interpretar principalment caràcters elegants i temeraris, ancorats per un codi moral interior envoltat per un món corrupte. Les seves interpretacions de Sam Spade (El halcón maltés) i Philip Marlowe (El sueño eterno) van ser les bases per a posteriors interpretacions de detectius dins del gènere negre.

La dotzena de films d’en Bogie que us ofereix l’ebiblio van des de “El bosque petrificado” (1936), el seu primer gran èxit, fins a “La reina de Africa” (1951), per la qual va guanyar l’Oscar a la millor interpretació.
A l’ebiblio teniu una bona oportunitat si no els coneixeu o els voleu recordar. Només heu d'anar a l'apartat de pel·lícules i posar "Belmondo" o "Bogart" per veure els films que hi ha. Trieu, remeneu i decidiu quin d'ells era més dur.

Segur que la vostra tria començarà per B.18 de març 2020

Recomanem: 150 enigmas y juegos de lògica para volverse loco


El llibre “150 enigmas y juegos de lògica para volverse loco”, està dedicat per l’autor a totes aquelles persones, que davant de qualsevol adversitat serren les dents, posen la millor de les seves cares i continuen endavant.

L’autor, Miquel Capó Dolz és un llicenciat en matemàtiques per la UPC que sempre ha tingut clara la seva vocació docent. Va ser en aquest àmbit que va començar a recollir ii crear problemes d’enginy matemàtic.

Com diu en Miquel Capó, si voleu posar la ment a punt d’una manera divertida, en aquest llibre teniu una pila de jocs que us deixaran un bon regust. I com a mostra us proposem un dels jocs.

El joc que proposem consisteix en fer un quadre de llums amb un interruptor al principi de cada fila i cada columna.

Quan toquem l’interruptor, totes les bombetes de la fila o columna canvien d’estat (si estaven enceses s’apaguen i si estaven apagades, s’encenen).


A l’exemple, comencem amb totes les bombetes enceses i a continuació activem l’interruptor de la segona fila i a continuació el de la segona columna. El resultat va ser el de la tercera imatge.
Seguint les instruccions, sabeu quina combinació d’interruptors heu de seguir per passar de la situació inicial a la final?

Per fer-ho més fàcil podeu dibuixar una quadricula i canviar les bombetes per monedes (cara encès i creu apagat)

Per descomptat que aquest llibre i altres del mateix autor, els podeu trobar a les biblioteques i, online, a ebiblio.