17 d’abr. 2020

Aprenent amb els Dummies

Per definició, en anglès, un dummy és un model o rèplica d’un ésser humà o un objecte dissenyat per semblar i servir com a substitut del real. Un exemple molt conegut són els “crash test dummies”, unes rèpliques a escala natural de persones, amb el pes i les articulacions creades per replicar el comportament del cos humà en la col·lisió d'un vehicle. 

Per relació, i amb caire ofensiu, és refereix a una persona que no és capaç de parlar o, per extensió, de fer una cosa senzilla. És una persona estúpida. Un idiota, que en termes mèdics de fa un segle es referia a les persones considerades amb un quocient intel·lectual molt per sota de la mitja, inferior a la d'un imbècil. Actualment aquest terme mèdic està obsolet. 


A començaments dels anys 1990, Dan Gookin va decidir incorporar l’humor i acudits al format d’un llibre per a principiants sobre informàtica. El novembre de 1991 IDG Books va publicar “DOS per a Dummies”, una forma senzilla i divertida d’acostar-se al sistema operatiu de Microsoft. Tot i que inicialment la sèrie es va centrar exclusivament en temes de programari i tecnologia, aviat va incorporar títols d’interès general, amb temes tan diversos com “Acné per a Dummies”, “Escacs per a Dummies”, “Pesca per a Dummies” i molts altres temes. 

D’aquesta manera un concepte pejoratiu s’ha transformat en una extensa sèrie de llibres d’instrucció i/o referència, que tenen com a finalitat presentar guies no intimidadores per introduir als lectors en els diversos temes tractats. Gairebé tots els llibres de Dummies s’organitzen al voltant de seccions anomenades "parts", que són grups de capítols relacionats. Les parts estan gairebé sempre precedides d'un còmic que fa referència a alguna part del tema en discussió. La prosa és simple i directa amb icones en negreta, com ara un tros de corda lligat al voltant d'un dit índex, que es col·loquen al marge per indicar passatges especialment importants. 

Una altra constant de la sèrie Dummies és "La part de les desenes", una secció al final dels llibres on s'inclouen llistes de 10 articles. Solen ser recursos per a un estudi addicional i, de vegades, també inclouen informació divertida que no s’ajusta fàcilment a altres parts del llibre. 

La sèrie ha tingut un èxit mundial amb edicions en nombrosos idiomes. Els llibres són un exemple de franquícia mediàtica, amb una portada distintiva de color groc i negre, amb una caricatura a la capçalera i un logotip informal d'estil de pissarra. Els que comentem a continuació, els teniu a la vostra disposició a ebiblio 

Teniu aficions musicals? Cap problema, “Violín para Dummies” us ho posa fàcil, tant si ja teniu alguns coneixements com si sou principiants. Teniu “Acordes de piano para Dummies” si voleu començar a tocar l’instrument o milloreu la vostra tècnica amb els divertits “Ejercicios de piano para Dummies”. Trobareu 300 “Ejercicios de guitarra para Dummies” per millorar la vostra tècnica o, si voleu ser uns guitar heroes com Mark Knopfler, teniu “Acordes de guitarra pop/rock para Dummies” Si el vostre instrument és la veu, us interessa “Canto y técnica vocal para Dummies” 

Els dummies no passaran gana ni han de tenir problemes de salut si segueixen els consells de llibres com “Ensaladas para Dummies”, que ofereix receptes per fer en quatre passos i poc temps; “Plato único para Dummies”, plats complerts i fàcils. “Cocina ligera para Dummies” són plats per menjar sense sentir-se culpable i si voleu receptes fàcils i saludables teniu “Cocina sin gluten para Dummies” i per acabar, “200 recetas de cocina sencillas y rápidas”, fàcils i saboroses a l'abast de tothom 

Hi ha moltes raons per les que necessiteu o vulgueu apropar-vos a el món de l'economia. “Autónomo para Dummies” aclareix la seva complexa i desconeguda xarxa d'obligacions administratives. Si us cal tenir coneixements de tots els àmbits de l'empresa, trieu “Pymes para Dummies”. “Economía para dummies” explica molts conceptes, com el deute públic o el lliure comerç i, si sou arriscats, “Inversión en valor para Dummies” per saber com invertir a llarg termini per obtenir beneficis. 

Per ser un dummy de profit només cal que tingueu un ordinador i en aquest apartat hi ha també llibres pels dummies més joves. “Excel 2016 para Dummies” conté informació actualitzada sobre el popular full electrònic. Si sou creatius, descobriu uns conceptes de programació senzills en tres projectes fàcils de seguir a “Diseña juegos digitales" i a “Crea animaciones digitales” teniu les quatre fases principals del disseny d'animació amb Scratch. Si voleu estar a la moda probeu “Haz tus vídeos de YouTube” amb tot el procés: des de la creació d'idees fins a la producció i a continuació “Youtubers para Dummies”, que us permetrà, amb una mica de sort, esdevenir “influencers”. Finalment, “Crea una app para móvil”, per fer aplicacions i jocs per Android amb AppInventor 

Hi ha moltes raons, personals o espirituals, per les que podeu voler conèixer “Las grandes religiones para Dummies” o els misteris de la “Ciencia para dummies”, amb explicacions que van des de l’alquímia fins a la fibra òptica. Si el vostre interès es dirigeix capa la comunicació, apreneu anglès amb “Ejercicios de gramática inglesa para Dummies” amb les seves respostes o llegiu “Pensamiento crítico para Dummies”, per analitzar, entendre i avaluar les notícies i identificar les mentides; o “Lenguaje no verbal para Dummies”, per entendre i controlar el que diu el vostre cos. Nou sou gaire manetes? “Bricolaje para Dummies”és ideal per fer les petites reparacions a la llar.

16 d’abr. 2020

El naixement de Charlot

Gràcies a un rodamón, durant trenta anys, Charlie Chaplin va ser l’home més famós del cinema i reconegut a tot el món. Chaplin va escriure, dirigir, produir, editar, protagonitzar i compondre la música per a la majoria de les seves pel·lícules. Era un perfeccionista i la seva independència financera li va permetre dedicar anys al desenvolupament i producció d'un film. Les seves pel·lícules contenen temes socials i polítics, així com elements autobiogràfics. 


Tot i que no hi ha cap registre oficial del seu naixement, tal dia com avui del 1889, Charles Chaplin Jr. va néixer en una modesta llar del sud de Londres. Els seus pares, artistes de varietats, es van separar un parell d’anys més tard. La seva mare a penes tenia ingressos de forma esporàdica i el seu pare mai no els va ajudar, per això la seva infantesa va estar plena de pobresa i penúries, passant per diverses institucions educatives benèfiques. 

L’any 1898, Hannah, la seva mare, va desenvolupar una psicosi a causa de les malalties i la desnutrició i va ingressar en un asil mental. Durant aquest període, Charlie i el seu germà Sydney van anar a viure amb el seu desconegut pare, Charles, que era un alcohòlic violent i els maltractava. El pare va morir 2 anys més tard d’una cirrosi i la seva mare va estar entrant i sortint d’institucions mentals fins a la seva mort. 

Així, amb nou anys, va començar a treballar al món de l’espectacle amb un grup de ball amb esclops i va realitzar diverses feines mentre cuidava la seva ambició de convertir-se en actor. Als 14 anys es va inscriure en una agència teatral al West End de Londres i va obtenir el seu primer paper. L’obra no va tenir èxit però l'actuació còmica de Chaplin va ser elogiada per la crítica i això li va permetre interpretar al teatre a un jove ajudant de Sherlock Holmes durant més de dos anys. 

Després de passar per diverses companyies de paròdies va ser contractat per la prestigiosa companyia de comèdia de Fred Karno on ja interpretava papers protagonistes el 1909. La companyia de Karno va fer una gira de gairebé dos anys pels teatres de varietats d’Estats Units, on Chaplin va ser molt elogiat per la seva capacitat per a la pantomima i el seu paper de borratxet. 

El 1913, Chaplin va ser contractat per l'estudi Keystone i va marxar a Los Angeles a fer pel·lícules. Al seu segon curt ja apareix amb el vestit de rodamón que el faria famós i aviat va començar a fer propostes que van ser rebutjades pels directors dels films. A punt de ser acomiadat de l’estudi, els expositors van començar a demanar més curts de Chaplin i el productor Mack Sennett, no només no el va fer fora, sinó que el va deixar dirigir. 

En acabar el seu contracte amb Keystone, Chaplin signa amb Essanay, on coneix Edna Purviance (parella dins i fora de la pantalla) i després amb la Mutual, on filma els seus curts més recordats amb el gegant Eric Campbell. El 1917 acorda la realització de vuit films per First National. Ara ja té un estudi propi, escriu, interpreta, dirigeix i fins i tot compon la música de les seves obres. I ja no fa un film a la setmana, sinó que necessita quatre mesos per fer un migmetratge de 45 minuts com “Armes a l’espatlla”. 

El 1919, Chaplin uneix forces amb Douglas Fairbanks, Mary Pickford, and D. W. Griffith per fundar la United Artists, la seva pròpia productora. Amb Jackie Coogan, un nen de quatre anys, produeix “El noi” (1919), el seu primer llargmetratge, que va ser un gran èxit. La seva carrera va continuar amb films molt recordats però també amb molts problemes judicials i amb les autoritats dels Estats Units. Investigat per l’FBI i perseguit durant la caça de bruixes del senador McCarthy, per les seves idees polítiques, va marxar a viure a Suïssa. 

A la secció de pel·lícules de l’ebiblio podeu trobar alguns dels seus curts: “Charlot faquin” (1914), un curt de la Keystone. “Charlot encargado de bazar” (1916), “Charlot, sastre de señoras” (1916), “Charlot prestamista” (1916), “Charlot, heroe del patín” (1916), “Charlot noctámbulo” (1916) i “Charlot en el balneario” (1917), són curts de la Mutual. També hi són la majoria dels seus llargmetratges i sens dubte els més recordats: “El Chico” (1921), “Una mujer de París” (1923), “La quimera del oro” (1925), “El circo” (1928), “Luces de la Ciudad” (1931), “Tiempos modernos” (1936), “El gran dictador” (1940), “Monsieur Verdoux” (1947) i “Candilejas” (1952), on va compartir cartell amb Buster Keaton.


15 d’abr. 2020

John Grisham i el thriller legal


John Grisham (1955) és un novel·lista, advocat, polític i activista nord-americà, més conegut pels seus populars thrillers legals. Els seus llibres han estat traduïts a 42 idiomes i publicats a tot el món amb vendes de centenars de milions d'exemplars. 

Després de graduar-se a la Facultat de Dret el 1981, va passar a exercir el dret durant gairebé una dècada, especialitzant-se en defensa penal i litigis per ferides personals. Un dia de l’any 1984 va escoltar al jutjat el testimoni d'una víctima de violació de dotze anys i va començar a escriure una novel·la sobre el que hauria passat si el pare de la nena hagués assassinat els seus agressors. Aprofitant estones abans d’anar a l’oficina i durant els recessos dels tribunals, va dedicar tres anys a “Temps de matar”. Inicialment rebutjada per moltes editorials, finalment es va publicar el juny del 1988 amb una petita edició de 5000 exemplars. 

Aleshores, ja estava treballant en una altra novel·la sobre un jove llicenciat que entra a treballar a un despatx d’advocats aparentment perfecte on res no és el que sembla. Quan va vendre els drets a la Paramount per fer un llargmetratge, "La tapadera", protagonitzat per Tom Cruise, John Grisham es va convertir en un autor d’èxit i “La firma” es va convertir en la novel·la més venuda del 1991. 


Els èxits de les seves novel·les següents, “L’informe Pelicà”, i “El client”, van confirmar la reputació de Grisham com a mestre del thriller legal i també van ser portades al cinema, igual que ”Cambra de gas”, ”Legítima defensa”, o ”El jurat”, entre altres”. 

A banda de les seves obres de ficció legal també és autor de la sèrie de novel·les juvenils protagonitzades per Theodore Boone, un jove aspirant a advocat de 13 anys, i d’altres novel·les ambientades al món de l’esport o al Mississippi rural 

A ebiblio teniu a la vostra disposició lectura en anglès com "The pelican brief", algunes de les seves darreres obres, com la més recent, "Ajuste de cuentas", o les de la sèrie de Theodore Boone.

Si us agraden els llibres de John Grisham, proveu-ne els autors següents. Podeu visitar les seves webs mitjançant els enllaços dels respectius noms i després cercar-los a ebiblio. 

David Baldacci. La seva primera novel·la “Poder absolut”, va ser adaptada al film del 1997 protagonitzat per Clint Eastwood i Gene Hackman. Les seves novel·les per adults i joves han estat traduïdes a més de 45 idiomes d’arreu del món. 

Julian Barnes és un escriptor anglès. També ha escrit ficció de crims sota el pseudònim de Dan Kavanagh. A més de novel·les, Barnes ha publicat col·leccions d’assaigs i narracions breus. 

Frederick Forsyth. Des de la publicació de “Chacal” l’any 1971 ha desenvolupat una llarga i exitosa carrera amb thrillers de política-ficció fins arribar a “El zorro”. 

Robert Ludlum. Autor de diversos thrillers de gran èxit, és recordat per la sèrie de novel·les protagonitzades per Jason Bourne, representat a la pantalla per Matt Damon. 

Steve Martini. Gairebé totes les seves novel·les estan protagonitzades per l’advocat Paul Madriani i el seu contrincant i col·lega Harry Hinds. 

Brad Meltzer. Les seves obres han aparegut a la llista de best-seller per a ficció, no ficció, consells, llibres per a infants i còmics. 

James Patterson és molt conegut per diverses sèries de novel·les, com les protagonitzades per Max Einstein per a joves o la saga per adults del detectiu Alex Cross, interpretat a la pantalla per Morgan Freeman. 

Lisa Scottoline és coneguda pels seus thrillers ambientats en el món de la llei, generalment protagonitzades per dones com Benedetta Rosato. 

Scott Turow és un autor i advocat amb poc més d’una dotzena d’obres publicades, traduïdes a més de 40 idiomes i portades sovint a la pantalla. La primera, “Presumpte innocent” va ser protagonitzada per Harrison Ford el 1990.

14 d’abr. 2020

50 anys de la separació de The Beatles

Ara fa 50 anys de la separació oficial de The Beatles. La fi no va arribar amb un esclafit sinó que va ser més aviat com un gemec llastimós. La noticia no va sorprendre tant, als fans i a la crítica, per ella mateixa com per la manera com va succeir. 

En el decurs d’una roda de premsa, amb motiu de la imminent aparició del seu primer àlbum en solitari, Paul McCartney, el baixista i cantant de The Beatles, va respondre a una sèrie de preguntes i va declarar que la seva col·laboració amb el seu company compositor, John Lennon, havia arribat a la seva fi i que el seu temps a The Beatles havia acabat: el camí llarg i sinuós havia arribat a la seva fi. 


Evidentment, la fi d’una associació tan important com la del quartet de Liverpool no va arribar de la nit al dia. Des de la mort del seu manager i amic Brian Epstein i sobretot a partir del 1968, va ser evident per John, Paul, George i Ringo que moltes tensions estaven erosionant la banda des de dins. John Lennon i Yoko Ono eren un espectacle públic constant, els membres de la banda desenvolupaven inspiracions i gustos musicals divergents, i el negoci del grup més gran del món feia aigües. I ni tan sols per salvar el negoci es van poder posar d’acord: John, George i Ringo van triar Allen Klein per gestionar els seus drets i Paul a Lee Eastman, el seu cunyat. 

Si bé durant aquests darrers temps van crear alguns dels seus millors treballs, les creixents diferències musicals i personals els estaven afectant. Mentre Paul McCartney, mantenia la seva fascinació per la música pop que tan fortament havien influït com a grup, John Lennon va conèixer l'artista conceptual Yoko Ono i va iniciar una relació amb ella al temps que sentia una profunda fascinació per la seva obra. George Harrison va tornar a l'Índia, on ja havia gravat "Wonderwall Music", el seu primer àlbum en solitari, i va continuar la seva progressió com a compositor i músic. Ringo Starr, que s’ho havia passat molt bé amb les experiències cinematogràfiques de The Beatles, va buscar i desenvolupar projectes d’actuació com "The Magic Christian", una comèdia que aquí es va estrenar amb el títol de “Si quieres ser millonario no malgastes el tiempo trabajando”.. 

Amb tot, es van reunir per enregistrar les cançons escrites mentre van assistir a un curs de Meditació Transcendental a Rishikesh, Índia. El resultat d'aquelles sessions va ser el disc "The Beatles", també conegut com "The White Album", on la varietat d’estils entre les excèntriques composicions de Lennon, com “Revolution 9”, i les confeccions ensucrades del pop de McCartney, com “Ob-La-Di, Ob-La-Da”, van il·lustrar la profunda escissió filosòfica entre ells. 

A finals de 1968, cap dels membres ni tan sols sabia si encara eren una banda. Aleshores, McCartney va proposar un nou projecte amb una part de treball pràctic d’estudi, que culminaria amb una actuació en directe i els altres tres van estar d’acord. A mesura que anaven escrivint i enregistrant esporàdicament al llarg del 1969, la banda va continuar derivant cada cop més lluny musical i professionalment. 

Lennon, dedicat a l’activisme per la pau, va enregistrar “Give Peace a chance” amb un nou grup, la Plastic Ono Band i va informar als seus companys que pensava deixar The Beatles. No obstant, es va decidir no fer-ho públic per no espatllar una sèrie de tractes i compromisos de negocis que estaven pendents. El projecte híbrid d’estudi i en directe que McCartney havia concebut s'havia d’acabar per evitar accions legals de United Artists, que havien contractat cineastes per produir el que es convertiria en el film i disc “Let It Be”.


Després d'haver acabat amb Starr i Harrison les darreres cançons, McCartney va perdre tot l'interès en avançar en qualsevol forma amb els seus socis. Paul, que sempre havia treballat per mantenir l'harmonia al grup, es va retirar a la seva granja d'Escòcia amb la seva família, per acabar el material que formaria la major part del seu primer llançament en solitari. 

El disc en solitari de McCartney es va afegir a la llarga llista de llançaments d'Apple Records, la companyia de The Beatles, per a l'abril de 1970. Ringo Starr va ser enviat a casa de McCartney per demanar-li que retardés el llançament, per evitar que competís amb la sortida del “Let it be” (va sortir al maig) de The Beatles i amb l’imminent llançament en solitari de Ringo: “Sentimental journey” (publicat al març). Paul es va negar. 

A mesura que s’acostava la data de llançament del 17 d’abril, l’executiu d’Apple Peter Brown va proposar una sessió de preguntes i respostes escrita que servís com a comunicat de premsa .

La pregunta “És aquest àlbum un descans dels Beatles o l’inici d’una carrera en solitari?” i la seva resposta posterior, "El temps ho dirà. Que sigui un àlbum en solitari significa que és "l'inici d'una carrera en solitari ..." i que no estigui fet amb The Beatles significa que només és un descans. Així que totes dues coses”. va fer que les agències de notícies de tot el món prenguessin nota i es va difondre com la pólvora (tot i que no havia dit ben bé les paraules) que The Beatles s’havien acabat com a grup. Ningú no es va molestar en desmentir la notícia.

McCartney va presentar una petició als tribunals per dissoldre la banda l'últim dia de 1970, començant el que seria un procés de quatre anys per alliberar-se de les obligacions i embolics legals restants.

Semblava que havia passat tota una vida, però encara no feia ni deu anys del seu primer viatge per actuar a clubs nocturns d’Hamburg. Com va dir Lennon: “El somni s’havia acabat”.