15 de maig 2020

El maig de 1968

El maig del 68 a França només es pot entendre en un món que canvia ràpidament amb un increment considerable del nivell de vida, la massificació de l’educació i les universitats, l’adveniment de la cultura de l’oci i els mitjans de comunicació. Els anys seixanta van ser també els anys en què els joves (que representaven un terç de la població) es van afirmar com una categoria sociocultural i política de ple dret. Però les divisions socials eren encara molt rígides i el 92% dels universitaris encara provenien de la burgesia. 

L’any 1964, per descongestionar la universitat de Paris, s’inaugura la universitat de Nanterre, a només vint minuts del centre en Metro. Nanterre forma part del “cinturó roig” de Paris i, en arribar, els nous estudiants descobreixen les pobres condicions de vida d’una part de la població i al mateix temps assisteixen a les clases de professors com Henri Lefebvre. Aquest filòsof i sociòleg va ser un dels primers intel·lectuals en difondre a França l'estudi de l'marxisme i està considerat com un dels pares de el moviment que va conduir a la revolució del maig de 1968 i va inspirar a tot un corrent de pensament progressista. No és estrany que Nanterre fos l’escenari principal dels fets de maig del 68. 

A nivell de pensament, diversos autors van tenir una influència important, almenys en una part del moviment, com Wilhelm Reich, el manifest del qual “La revolució sexual” va aparèixer el 1936; “L'Homme unidimensional”, de Herbert Marcuse, subtitulat Assaig sobre la ideologia de la societat industrial avançada, publicat el 1964; el “Tractat de saber viure per a l’ús de les generacions joves” (1967), de Raoul Vaneigem o “La Societat de l’espectacle”, de Guy Debord, també del 1967. 

Tot i això, pocs dels eminents pensadors de l’època van prendre part en el moviment de manera personalitzada, l’explosió del qual els va sorprendre tant com a tothom. En general van restar perplexos, reservats o fins i tot hostils. Alguns dels activistas participants al maig del 68 havien llegit Marx, potser, Bakunin i, entre els autors contemporanis, a Mao, Guevara, Althusser o Henri Lefebvre, però gairebé tots els activistes polítics havien llegit Sartre. 

Sartre, que ja havia publicat el volum I de la Crítica de la raó dialèctica (1960), va participar activament als fets de maig de 1968 i es va fer ressò de la revolta als carrers, als diaris i a les portes de les fàbriques, denunciant les mentides de les institucions i formacions polítiques i dels òrgans de premsa i comunicació. Fins i tot es va reunir amb representants dels estudiants a casa de la seva parella, Simone de Beauvoir, influent escriptora i teórica del feminisme. 

El maig del 68 no és el resultat d’una “generació espontània” doncs tots els actors principals ja tenien una experiència militant. Una part dels joves miraven amb fascinació els moviments revolucionaris del Tercer Món, i Ho Chi Minh, el Che Guevara o Fidel Castro els servien de model. També seguien de prop les lluites que tenien lloc als Estats Units pels moviments d’emancipació negra, hippie i estudiantil. 

En rigor, no hi va haver cap tipus de figura líder del maig del 68, que va ser “polifacètic” i sense una organització centralitzada. Alguns participants, entre ells el periodista Serge July i Daniel Cohn-Bendit, aleshores estudiant a Nanterre, s’han convertit, a posteriori, en emblemes del moviment, fins i tot si els seus discursos singulars no poden resumir la diversitat d’opinions existents dins del moviment. 

El maig del 68 és contracultural i espontani, portador d’un ideal polític molt llibertari en el sentit de les llibertats individuals i, desafiant les jerarquies establertes, molt crític amb la societat de consum, l’autoritarisme i l’imperialisme. Sorgeix per la pràctica sistemàtica de l’acció directa i es desenvolupa mitjançant la democràcia directa en assemblees generals obertes a tothom. 

En el pla polític, el moviment es produeix en un període de desgast de la República del general de Gaulle, que havia arribat al poder gràcies a les tensions socials sorgides al voltant del cop d'estat del 1958. Les protestes dels estudiants van començar a desenvolupar-se a partir del març del 1968. Sindicats i partits polítics d’esquerres van aprofitar les manifestacions dels estudiants per llançar una vaga general que va paralitzar el poder durant el mes de maig. 

De Gaulle va quedar completament sorprès per una crisi que no preveia i no entenia. Els primers dies de maig, les seves úniques ordres eren suprimir brutalment les manifestacions dels estudiants i després de la vaga general, que va començar el dia 13, la situación va degenerar fins al punt de veure’s obligat a dissoldre l’Assemblea Nacional i convocar eleccions. 

Les eleccions legislatives van tenir lloc els dies 23 i 30 de juny de 1968 i els partits d’esquerra, considerats aleshores responsables parcials de la crisi, van patir una dura derrota a mans de la dreta, que va basar la seva campanya en la defensa de l’ordre i la denúncia de l’amenaça subversiva i totalitària associada al Partit Comunista.

El maig del 68 no va canviar el poder ni el sistema, però va transformar idees i valors morals. L'ecologisme, la llibertat sexual ("Faites l'amour, pas la guerre!"), l'educació igualitària, el feminisme, els drets civils, l’antinuclearisme o l‘antibel·licisme van ser impulsats com mai abans. L'esperit de Maig de l'68 es va fer servir contra totes les discriminacions.

13 de maig 2020

200 anys del naixement de Florence Nightingale

Tot i que va néixer dins l’alta societat anglesa en una època en que les dones de la seva classe no assistien a les universitats ni desenvolupaven carreres professionals, sinó que el seu propòsit a la vida era casar-se i tenir fills, el pare de Florence Nightingale (12 de maig de 1820 - 13 d'agost de 1910), però, va creure que les dones havien de rebre una educació, i ell personalment li va ensenyar italià, llatí, grec, filosofia, història i, més inusual per a les dones de l'època, escriptura i matemàtiques. 

Ben aviat va sentir un gran interès per la infermeria, però respectuosa amb l’oposició de la seva família va esperar fins al 1844 per anunciar la seva decisió de dedicar. Per la seva feina, Florence Nightingale està considerada com la fundadora de la infermeria moderna i per aquest motiu, en el dia del seu naixement es commemora el Dia Internacional de la Infermeria

La seva principal contribució es va produir durant la guerra de Crimea (1853-56) quan ella, amb un grup de dones infermeres voluntàries i religioses catòliques, va arribar a la caserna Selimiye a Scutari, la actual Üsküdar, a prop d’Istanbul. 

Aviat van comprovar que els soldats ferits rebien mala atenció, la higiene era pobre i les infeccions en massa eren freqüents i mortals degut a una mala alimentació, a la manca de subministraments, a l’aire viciat i al treball excessiu dels soldats. Per cada soldat que moria en combat, deu més ho feien per malalties com ara tifus, còlera i disenteria 

Nightingale defensava la gran importància de les condicions de vida sanitàries i va implementar el rentat de mans i altres pràctiques d’higiene a l’hospital. Seguint les seves recomanacions, es van condicionar les clavegueres i va millorar la ventilació de l’hospital, on. les taxes de mortalitat es van reduir bruscament. 

Després de la guerra va fundar la primera escola d’infermeria, actualment anomenada Florence Nightingale School of Nursing and Midwifery, i va escriure Notes on Nursing (1859), que va ser la pedra angular del currículum a l'Escola Nightingale i a altres escoles d'infermeria, i el primer d’aquest tipus que s’havia escrit. La primera conseqüència va ser l’aparició d'infermeres ben formades en comptes de les criades o vídues que no trobaven cap altra feina i que feien aquest treball per guanyar-se la vida. 

El treball de Nightingale va servir d'inspiració per a les infermeres a la Guerra Civil dels Estats Units. El govern de la Unió es va acostar a ella per assessorar-se en l’organització de la medicina de camp i les seves idees van inspirar l’òrgan voluntari de la Comissió Sanitària dels Estats Units. 

A continuació, la seva atenció es va dirigir a la salut de l’exèrcit britànic a l’Índia i va concloure que la salut de l'exèrcit i la gent de l'Índia anaven de la mà. Va iniciar una campanya per millorar les condicions sanitàries del país en general i va ser la líder en la introducció de la millora de l'atenció mèdica i el servei de salut pública a l'Índia. 

Els estudis de les matemàtiques de Florence Nightingale la van convertir en pionera en la presentació visual d'informació i gràfics estadístics. Va utilitzar mètodes com el diagrama de taules o el diagrama de l'àrea polar, l’equivalent a un modern histograma circular, per il·lustrar les dades que mostrava a polítics i funcionaris que no haurien entès els informes estadístics tradicionals. 

Al llarg de la seva vida va escriure uns 200 llibres, fullets i articles, la majoria dedicats a difondre coneixements mèdics. Alguns dels seus tractats van ser escrits en anglès senzill, de manera que es poguessin entendre fàcilment. 

Nightingale també està considerada com una pionera en el concepte de turisme mèdic, basat en les seves cartes, que descrivien balnearis a l’Imperi Otomà i detallaven les condicions de salut, les descripcions físiques, la informació dietètica i altres detalls. 

Durant la guerra de Crimea, Florence Nightingale es va guanyar el sobrenom de "La dama amb la làmpada" a partir d'un reportatge a The Times en que s’explicava que a les nits, quan tothom ja s’havia retirat, ella feia la ronda i voltava pels passadissos amb una petita làmpada a la mà. D’aquí el títol del film de 1951 “The lady with a lamp”, una de les moltes adaptacions de la seva vida a la pantalla.

11 de maig 2020

Els Sonets de Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616), generalment considerat com el millor escriptor i dramaturg de la llengua anglesa va escriure unes 39 obres de teatre, 154 sonets, dos llargs poemes narratius, i alguns altres versos, alguns d'autoria incerta. Les seves obres de teatre s'han traduït a tots els idiomes principals i es representen amb més freqüència que les de qualsevol altre dramaturg. 

Mentre que la principal recopilació de les seves obres de teatre és "Mr. William Shakespeare 's Comedies, Històries, & Tragedies", publicada el 1623 i coneguda popularment com "First folio", la primera referència impresa dels sonets és el "Quarto de 1609" titulat "Shake-speares Sonnets". Folio i quarto fan referència al format d'impressió de l'obra. Si el full d’impremta, que en l'època de Shakespeare tenia una mida similar a un A3, es doblega un cop és un "folio" i si es en quatre, un "quarto" 

Amb algunes excepcions, els sonets de Shakespeare observen la forma estilística del sonet anglès: l’esquema de rima, les 14 línies i la mètrica. Però els sonets de Shakespeare introdueixen un canvi important en quant al contingut i, en lloc d’expressar un amor adorat per un objecte amorós femení gairebé semblant a una deessa, tal i com havien fet Petrarca o Dante, Shakespeare explora temes com el pas del temps, l’amor, la infidelitat, la gelosia, la bellesa, la mortalitat, la luxúria, l’homoerotisme, la misogínia o la infidelitat de maneres que obren un terreny nou per a la forma del sonet. 

Els primers 126 poemes van adreçats a un jove, “Fair youth”. Uns, instant-lo a casar-se i tenir fills per tal d’immortalitzar la seva bellesa passant-la a la següent generació, mentre altres expressen l’amor de l’orador pel jove, o semblen criticar el jove per preferir un poeta rival. A continuació trobem els sonets dedicats a la “Dark Lady”, que no és aristocràtica, jove, bella, intel·ligent ni casta i es distingeixen per la seva sexualitat desmesurada. 

Shakespeare va publicar 154 sonets, i encara que tots són poemes molt bons, n'hi ha que han arrelat profundament en la cultura anglosaxona i són citats en tots els nivells de la vida moderna, de vegades sense adonar-se que estan citant un sonet de Shakespeare. Entre els més coneguts i populars es troben els següents: 

Sonet 18: Shall I compare thee to a summer’s day? (Us hauré de comparar amb un dia d’estiu?) 

Potser el més famós de tots, on Shakespeare s’adreça a un jove que li és molt proper. Després de descriure la gran bellesa del jove, suggereix que la seva poesia és “eterna” i acaba afirmant que, mentre hi hagi persones que puguin llegir el sonet i, per tant, la descripció de la bellesa del jove, aquesta seguirà estant present. 


Sonet 30: When to the sessions of sweet silent thought (Quan a les sessions de dolç pensament silenciós) 

Una visió interessant sobre l'envelliment i l'amor. El narrador descriu les coses que angoixen les persones a mesura que s’acosten a la vellesa, tots els penediments i el dolor de revifar els errors que han comès. Està ple d'angoixa, però quan pensa en el seu estimat, tots els penediments i el dolor s'evaporen. 


Sonet 33: Full many a glorious morning have I seen (He vist molts dies un matí gloriós) 

Aquest és un poema sobre la pèrdua d'un ésser estimat. Shakespeare s’hi acosta expressant el contrast en la forma en què ens sentim quan el sol del matí brilla intensament i quan està enfosquit pels núvols, fent del món un lloc trist. Quan va ser estimat, va ser com un gloriós matí, però ara, havent perdut l'estimat, se sent com un matí ennuvolat i ombrívol. 

Sonet 73: That time of year thou mayst in me behold (Aquella època de l'any, podeu veure en mi) 

S'acosta a la mort i pensa en quan diferent és ser jove. És com la branca d'un arbre on els ocells alguna vegada van cantar, però els ocells se’n van anar i les fulles van caure, deixant només unes poques fulles grogues seques. És com el crepuscle d'un bell dia, on només hi ha una nit negra per davant. A partir d'aquesta experiència, va aprendre que cal estimar la vida tan fortament com es pot perquè acabarà massa aviat. 


Sonet 104: To me, fair friend, you never can be old (Per a mi, amic just, mai no podràs ser vell)

Aquí Shakespeare expressa l'amor que una persona sent per una altra al mostrar com la bellesa de l'estimat no canvia als ulls de l'amant. El temps passa a través de les estacions i els anys, tot canvia excepte la bellesa de l'estimat. Ell va més enllà en dir que no importa quant de temps durarà el món, tot i que l'estimat hagi mort fa molt de temps, mai hi haurà un altre tan preciós. 

Sonet 116: Let me not to the marriage of true minds admit impediments (Permetin-me que el matrimoni de les ments vertaderes no admeti impediments)

És la resposta definitiva a la pregunta "què és amor". El llenguatge del sonet és tan profund com podria ser el de qualsevol filòsof, expressat amb el llenguatge més bonic. L’amor se li dóna identitat com a força immortal, que supera la pròpia edat, la mort i el temps. L’amor, a diferència de l’ésser físic, no està sotmès a la decadència. 

Sonet 129: The expense of spirit in a waste of shame (La despesa de l’esperit en un malbaratament de vergonya)

Aquest sonet és una versió interessant de la força imperativa de la luxúria en la seva superficialitat. Tots saben quanta culpabilitat produeix la luxúria, però molt pocs homes poden evitar-la. Shakespeare mostra com la luxúria treu el pitjor de les persones i els extrems als quals arribaran, tot explicant la culpa que segueix a la satisfacció de la luxúria. 
Sonet 130: My mistress’ eyes are nothing like the sun (Els ulls de la meva senyora no són com el sol)

Shakespeare està expressant el tipus d’amor que no té res a veure amb les aparences de l’estimada. Satiritza la manera habitual d’expressar l’amor per una dona i, en comptes de lloar-la, afirma que la seva estimada és lletja, ingènua, amb mala olor, etc, però acaba dient que el seu amor per ella és tan "rar" com el de qualsevol jove que escrigui de manera planera sobre l'objecte del seu amor.

Us animeu a llegir-los?