1 de des. 2020

Woody Allen

Amb una llarga carrera plena de premis i honors, recordem els inicis professionals de Woody Allen, un apassionat del jazz, que toca el clarinet amb el seu grup i que és reconegut com un gran director, guionista, escriptor i actor del cinema estatunidenc. 

Descendent d’immigrants jueus procedents d’Àustria i Lituània, Allan Stewart Konigsberg va néixer al barri del Bronx, a Nova York, el 30 de novembre de 1935. La seva infància no va ser especialment feliç, estava més interessat en el beisbol que l’escola i impressionava els companys amb el seu talent amb les cartes i els trucs de màgia. 

Als 15 anys començà a escriure i vendre, amb èxit, acudits o "gags", als 17 anys va canviar legalment el seu nom per Heywood Allen i més tard va començar a dir-se Woody. Després de l'escola secundària, va estudiar comunicació i cinema a la Universitat de Nova York, però ho va deixar després de suspendre el curs de "Producció cinematogràfica". 

Encara no havia fet els 20 anys i ja treballava per la cadena de televisió NBC escrivint acudits per 25 dòlars a la setmana. La seva rutina d’escriptura diària podia durar fins a 15 hores i un parell d’anys més tard ja cobrava 1500 dòlars i treballava al costat de figures com Mel Brooks, Carl Reiner o Neil Simon. 

Entre 1960 i 1969 també va actuar com a “stand-up comedian”, fent monòlegs a diversos locals de Greenwich Village, i a populars programes de televisió, al costat de còmics tan coneguts com Lenny Bruce, Richard Pryor o Bill Cosby. Quan Woody Allen escrivia per a altres còmics, aquests utilitzaven vuit de cada deu dels seus acudits, però pels seus monòlegs era molt més selectiu i només feia servir un de cada deu. Per preparar-se per a un espectacle de 30 minuts, va passar sis mesos escrivint. 

A les seves actuacions no cridava, com feien habitualment els seus col·legues, sinó que tenia un estil molt natural, representant aquella persona inquieta, nerviosa i intel·lectual, que aviat es va convertir en el seu personatge característic. 

Els temes dels seus acudits poques vegades eren d’actualitat, polítics o socialment rellevants, no tractava esdeveniments com els drets civils, els drets de les dones, la Guerra Freda o Vietnam i sovint es burlava dels intel·lectuals. 

El 1969 Allen va dirigir, protagonitzar i coescriure (amb Mickey Rose) “Take the Money and Run”, el seu debut en la direcció de cinema. La pel·lícula va rebre crítiques positives i li va permetre signar un acord amb United Artists per filmar diverses pel·lícules. La carrera cinematogràfica de Woody Allen, però, havia començat uns anys abans com a guionista i amb un petit paper a “What's New, Pussycat?” (Clive Donner, 1965). El 1966 va dirigir “What's Up, Tiger Lily?”, doblant, amb nous diàlegs còmics una pel·lícula d’espionatge japonesa existent i, l’any 1967, va interpretar a Jimmy Bond a la versió paròdica de la primera aventura de l’agent 007, “Casino Royale”. 

El 1969 també va estrenar i protagonitzar la seva segona obra de teatre, “Play It Again, Sam”, a la qual va conèixer Diane Keaton, que començava la seva carrera i es convertiria en la seva parella sentimental i professional els anys següents. 

La parella Woody Allen i Diane Keaton va coprotagonitzar la versió cinematogràfica de “Play It Again, Sam” (Herbert Ross, 1972) i també algunes de les seves primeres pel·lícules com “Sleeper” (El dormilón, 1973) i “Love and Death” (La última noche de Boris Grushenko, 1975) o dues de les més populars “Annie Hall” (1977) i “Manhattan” (1979), una comèdia romàntica en blanc i negre, sovint vista com un homenatge a la ciutat de Nova York. 


Annie Hall va guanyar quatre Oscars, inclosa la millor pel·lícula, la millor actriu en un paper principal per Diane Keaton, el millor guió original i el millor director per Woody Allen. Annie Hall va establir l'estàndard de la comèdia romàntica moderna i va crear una tendència de moda amb la roba que Keaton portava a la pel·lícula. 

Si voleu conèixer el treball de l’home que va dir: “L'avantatge de ser intel·ligent és que es pot fingir ser imbècil, mentre que a l'inrevés és impossible”, al catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals podeu trobar gairebé totes les pel·lícules de Woody Allen. També teniu a la vostra disposició molts llibres escrits per ell o que parlen de la seva vida i la seva obra.