8 de febr. 2021

75è aniversari de l’Editorial Alpina

Tots els aficionats a les caminades i l'excursionisme han utilitzat alguna vegada un dels seus mapes i, per això, celebrem el setanta-cinquè aniversari de l’Editorial Alpina.


Salvador Llobet i Reverter (1908 - 1991), doctor en geografia i autor de nombrosos llibres i publicacions fou cofundador, el 1928, de l'Agrupació Excursionista de Granollers i, el 6 de febrer de 1946, creador de l'Editorial Alpina junt amb el geòleg Noel Llopis, l'enginyer Josep Maria Puchades, el dibuixant d'arts gràfiques Xavier Coll i el llibreter Joan Quera. 

Aquell grup d’aficionats i amants de la muntanya van ser dels primers, en uns moments en que no hi havia cartografia, a realitzar mapes i publicacions al servei del món excursionista. La seva intenció era la de fer excursionisme amb bons mapes, tot i que la primera obra publicada, el 1946, va ser un “Manual de alpinismo”, traduit del francès al castellà pel mateix Noel Llopis. 

Des d'un primer moment, tant el format, mapes i guies de caràcter excursionista i de muntanya, com la concepció dels mapes, majoritàriament obres de format de butxaca, van representar una novetat inèdita al nostre país i va contribuir a divulgar la cartografia excursionista i el coneixement geogràfic. 

Malgrat la censura, que obligava a fer les publicacions en castellà, van catalanitzar, ampliar i respectar tant com van poder els topònims en català. Aquest fet ha convertit els mapes d'Alpina en la referència de qualsevol estudi toponímic a Catalunya.


L'equilibri entre el mapa científic i el mapa com a eina d'orientació, fàcil d'utilitzar, va convertir l’editorial Alpina en un referent per als excursionistes, gràcies als seus mapes, acompanyats per la clàssica guia de color taronja. 

Quan Salvador Llobet va morir el març de 1991, l'empresa va passar uns moments difícils pel conflicte entre les dues famílies propietàries, els Coll i els Llobet. La manca d’acord va motivar la dissolució de l'empresa el mes d’abril de 1992. Uns mesos més tard, el juliol de 1992, Montserrat Llobet junt amb els seus germans i un deixeble del seu pare, el geògraf Antonio Gómez Ortiz va crear una nova editorial: la societat limitada Geògraf Salvador Llobet Edicions Cartogràfiques (GSLL). Com que la marca era propietat seva, la nova empresa va poder continuar publicant com a “Editorial Alpina”. 

Els darrers anys del segle XX va realitzar col·laboracions amb l'Institut Cartogràfic de Catalunya i la Gran Enciclopèdia Catalana. El resultat va ser la introducció de les tecnologies de la informació i la comunicació en la redacció dels mapes en format electrònic i el desenvolupament de productes amb la integració del GPS. L'editorial es mou en el món de les noves tecnologies sense descuidar el factor humà i encara hi ha un treball de camp que és imprescindible per a la confecció dels mapes. 

Amb el temps, el fons editorial, format principalment per mapes, guies i manuals, s’ha anat ampliant amb les guies excursionistes per aquells que busquen rutes de muntanya exigents i guies més senzilles per a la familia. Actualment, també públiquen obres literàries o literatura infantil, sempre amb temàtica muntanyenca o excursionista.