19 de febr. 2021

El creador del Diari d'en Greg fa 50 anys

A l’exemplar d’abril de 2009, la revista TIME va nomenar Jeff Kinney com una de les persones més influents del món. Polític? Economista? Artista? Filòsof? Qui és Jeff Kinney

Jeff Kinney va néixer el 19 de febrer de 1971 a Fort Washington, una petita ciutat de poc més de vint mil habitants, molt a prop de la capital dels Estat Units. De nen llegia els còmics de l’ànec Donald del seu admirat Carl Barks i les novel·les infantils de Judy Blume. Després va anar a l’institut a Forestville i finalment es va graduar a la universitat del seu estat, Maryland, l’any 1993. 

Va ser durant la seva etapa universitària, primer com a estudiant d’informàtica i més tard de dret, que va crear el personatge d’Igdoof. Es tractava d’un còmic realitzat per al diari del campus, que va ser molt popular a la universitat, però que va ser rebutjat diverses vegades quan Kinney va intentar que li publiquessin en altres diaris. 

Com a resultat, va decidir que intentaria fer un llibre i, l’any 1998, Kinney va començar a treballar sobre la idea d'un pringat d’institut, anomenat Greg Heffley, que escriu històries il·lustrades sobre la seva vida personal. L’autor diu que les històries i els personatges són una mena de versió divertida d’ell mateix i la seva pròpia família, amb una enorme quantitat de ficció. 

El desenvolupament del Diari d’en Greg es va allargar fins que l’any 2004 va decidir fer una prova per veure si aquest recurs narratiu podia agradar al públic. FunBrain, un lloc web de jocs educatius per a infants i adults, va començar a publicar en línia una sèrie d’entrades diàries durant més d’un any i l’èxit de la versió digital, que va rebre milions de visualitzacions, va animar l’autor a cercar un editor per al seu llibre.
 
Kinney el va trobar, el 2006, a la primera edició del New York Comic Con, una convenció anual dedicada als còmics occidentals, novel·les gràfiques, anime, manga, videojocs i altres mitjans. L’autor va signar un acord per fer diversos llibres amb l'editor Harry N. Abrams. 

A l'abril de 2007, es va publicar Diary of a Wimpy Kid i el llibre es va convertir en un èxit instantani. Amb unes vendes arreu del món de més de 250 milions d’exemplars, fins ara, s'han publicat gairebé trenta llibres d’en Greg, inclosos els diaris de les pel·lícules, llibres de bricolatge, i fins i tot la biografia que va escriure en Rowley, el millor amic d’en Greg. 


Durant diversos anys les històries d’en Greg han guanyat el Nickelodeon Kids Choice Award al llibre més votat pels lectors infantils i juvenils. També s’han realitzat tres versions cinematogràfiques protagonitzades per Zachary Gordon (Greg) i Robert Capron (Rowley) i basades en els quatre primers volums del Diari, que van rebre bones crítiques i un gran èxit de públic. Anys després, es va filmar la quarta pel·lícula, sobre el novè diari, amb Jason Drucker com en Greg, però a diferència de les seves predecessores, les crítiques ja no van ser tan bones. 

Actualment, Jeff Kinney viu amb la seva dona y els seus dos fills a Plainville, Massachusetts, on tenen una llibreria i cafeteria. Ell, a més de continuar escrivint i il·lustrant, també crea continguts a Poptropica, el lloc web on apareixen personatges i esdeveniments del Diari d'en Greg. 

Gran aficionat als esports, a Jeff KInney li agrada anar amb la família a veure els partits de bàsquet dels Celtics i els de futbol americà dels New England Patriots. Amb tot, Kinney defensa que els infants haurien de passar més temps llegint, com a alternativa al temps que dediquen a les pantalles, perquè llegir és divertit i perquè com més llegim, més gaudim de la vida.