2 de set. 2021

Recordem l'obra de Lev Tolstoi

Va ser lloat pels seus contemporanis, com Fiodor Dostoievski, que admirava les seves novel·les, o Gustave Flaubert, que en llegir una traducció de Guerra i pau, va exclamar: "Quin artista i quin psicòleg!" i també per novel·listes posteriors, com Virginia Woolf, James Joyce o Thomas Mann, que van continuar apreciant el seu art. Avui recordem Lev Nikolàievitx Tolstoi (1828-1910), considerat un dels gegants de la literatura universal. 

Lev Tolstoi va ser nominat al Premi Nobel de Literatura cada any des de 1902 fins a 1906, però mai va guanyar i el 1901 ni tan sols va ser nominat. Els informes suggereixen que Tolstoi no va rebre el premi a causa de les seves idees polítiques i religioses, així com per les diferències entre Suècia i Rússia en aquell moment. 

El Nobel de Literatura té una llarga història de premis controvertits i molts autors importants, inclosos Henrik Ibsen, Émile Zola, Mark Twain, James Joyce, Marcel Proust, Jorge Luis Borges o Henry James, han estat ignorats. 

Basades en la seva pròpia vida, les primeres obres de Tolstoi parlen del fill d’un ric propietari i de la seva lenta comprensió de l’abisme que hi ha entre ell i els seus camperols. Més tard, la seva experiència militar en un regiment d'artilleria durant la guerra de Crimea va ser clau en el seu posterior pacifisme, al temps que li va donar material per a la representació realista dels horrors de la guerra en la seva obra. Però Tolstoi no només es va inspirar en les seves experiències vitals, sinó que també va crear personatges a la seva imatge, com ara Pierre Bezukhov i el príncep Andrei a Guerra i pau o Levin a Anna Karènina

Generalment es creu que Guerra i pau (1869) és una de les més grans novel·les mai escrites, però Tolstoi no la va considerar mai com una novel·la (ni va considerar que moltes de les grans ficcions russes escrites en aquella època fossin novel·les), sinó que, com a autor de l’escola realista, veia el seu escrit com un marc per a l’examen de qüestions socials i polítiques de la vida del segle XIX. L’autor va pensar que Anna Karènina (1877) era la seva primera autèntica novel·la.


Després d’Anna Karènina, Tolstoi es va concentrar en temes cristians i, en les seves novel·les posteriors com La mort d’Ivan Ilitx (1886), va desenvolupar una filosofia cristiana radical anarco-pacifista que va conduir a la seva excomunió de l'Església Ortodoxa Russa el 1901. 

A Resurrecció (1899), Tolstoi va intentar exposar la injustícia de les lleis fetes per l’home i la hipocresia de l’església institucionalitzada. Tolstoi també explora i explica la filosofia econòmica del georgisme, una ideologia econòmica que manté que la gent és propietària del que ha creat; en canvi, tot el que ha creat la natura, i especialment la terra (la font d’ingressos més important de l’aristocràcia russa, que Tolstoi va criticar durament), pertany per igual a tothom. Tolstoi creia que l'aristocràcia era una càrrega per als pobres i que l'anarquisme era l'única manera de conviure. 

Després de llegir El món com a voluntat i representació (1819), de Schopenhauer, a Tolstoi li va sorprendre la descripció de la renúncia ascètica (cristiana, budista i hindú) com el camí cap a la santedat i es va convertir gradualment a la moral ascètica, que aquesta obra descrivia com el camí espiritual adequat per a les classes altes. 

Tolstoi creia que ser cristià exigia ser pacifista i considerava equivocada la doctrina de l'Església perquè havien fet una "perversió" dels ensenyaments de Crist. Segons Tolstoi, un veritable cristià podia trobar una felicitat duradora tot cercant la perfecció interior seguint Déu i el Gran Manament d’estimar el proïsme, més que no pas seguint la guia de l’Església o l’estat. 

Un altre atribut de la seva filosofia basat en els ensenyaments de Crist és la no resistència durant el conflicte. El 1884, va escriure un llibre anomenat En què consisteix la meva fe? (1884), particularment influït pel Sermó de la Muntanya i la exhortació a parar l'altra galta, que entenia com un "manament de no utilitzar la força en la resistència al mal" i una doctrina pel pacifisme i la no-violència. 


El 1908, en resposta a unes cartes de Tarak Nath Das, un dels impulsors del moviment per a la independència de l’Índia, Tolstoi va escriure una carta exposant la seva creença en la no-violència com a mitjà perquè l’Índia assolís la independència del domini colonial. El 1909, quan Gandhi es convertia en activista a Sud-àfrica, va llegir la carta i també El regne de Déu es dins vostre (1893), de Tolstoi. Aquests escrits van ajudar a convèncer Gandhi de la resistència no violenta com a mitjà i el mateix Gandhi va reconèixer a la seva autobiografia Tolstoi com "el més gran apòstol de la no-violència que ha produït l'època actual". Tots dos homes també creien en els mèrits del vegetarianisme, que va ser objecte de diversos escrits de Tolstoi. 

Dels escrits de Tolstoi va néixer el moviment tolstoià, i els seus membres van utilitzar les seves obres per promoure la no-violència, l'antiurbanisme (va defensar el retorn a l'agricultura de subsistència) i l'oposició a l'Estat (una força violenta, intimidant, autoritària i corrupta, que adoctrina les persones des de joves).